Обмін в’язнями: російські ЗМІ дізналися про нову схему



Обмін утримуваними особами між Україною і РФ може пройти за новою схемою: засуджених помилують президентськими указами, а підслідних відправлять в Україну і Росію з копіями їх кримінальних справ, а за злочини засудять заочно, пише газета Коммерсант.

- джерело.

Російське видання з посиланням на джерело, близьке до переговорного процесу, стверджує, що обмін ув’язненими між Києвом і Москвою планувалося провести за формулою «35 на 35» 1 вересня, але він не відбувся.

На думку співрозмовника видання, зміни потрібні були, оскільки Москва і Київ не змогли домовитися про юридичні підстави звільнення і обміну ув’язненими.

За даними російської газети, спочатку 24 українських моряків планували просто відправити на батьківщину з їхніми кримінальними справами. Проте влада України вважає кримінальне переслідування моряків незаконним і вимагає повернути їх без будь-яких умов. Тоді після консультацій зі слідчими ФСБ було вирішено відправити ув’язнених в Україну з нотаріально завіреними копіями їхніх кримінальних справ. Так Києву не доведеться припиняти кримінальні справи проти своїх громадян, а в Росії українських моряків зможуть засудити заочно, зазначає газета.

Серед громадян України, яких можуть обміняти, — режисер Олег Сенцов, засуджений на 20 років за тероризм, журналіст Роман Сущенко, засуджений до 12 років за шпигунство, а також 24 українські моряки, заарештовані після захоплення ФСБ українських судів в районі Керченської протоки восени 2018 року.

Водночас в Офісі президента України заявили, що процес обміну ще не завершено.


Читайте також:


Залишити коментар: