Новий тариф на газ для населення: “Нафтогаз” знизив червневу вартість



НАК “Нафтогаз України” розрахував на червень нову ціну на природний газ, що відпускається для населення, встановивши її на рівні 5 тис. 553,89 грн за 1 тис. куб м (без урахування ПДВ, вартості доставки і націнки постачальника), повідомила прес- служба компанії.

- джерело.

Дана ціна на 11,8% (або на 746 грн) нижче раніше оголошеної на червень (6,299 тис. Грн / тис. Куб. М) і на 7,3% (436,11 грн) менше, ніж в травні.

Наприклад, кінцева ціна в Кіровоградській області для споживачів з урахуванням додаткових націнок складе 7 тис. 755,87 грн. У кожному регіоні ціна буде залежати від тарифу на розподіл газу, який для обл- або міськгазу встановила НКРЕКП. Про кінцеву ціну в конкретному регіоні споживачів повинні повідомити постачальники послуг.

У компанії відзначили, що зазначена вартість розрахована відповідно до постанови уряду №485 від 5 червня 2019 року, згідно з яким НАК при визначенні ціни на газ для населення вибирає найменший з чотирьох показників. Зокрема, мова йде про такі показники, як: ціна для комерційних споживачів за минулий місяць, середня митна вартість імпортного газу за попередній місяць, середньозважена ціна на Українській енергетичній біржі (УЕБ), а також вартість газу по ПСО, визначена постановою №867 від 19 жовтня 2018 на рівні 8,550 тис. грн за 1 тис. куб м.

“Новий механізм демонструє переваги конкурентного ринку. Ціна змінюється паралельно з ринковим паритетом і завдяки цьому споживач отримує чесні умови. Ми сподіваємося, що уряд найближчим часом також погодиться з нашою пропозицією про повне скасування цінового регулювання, що на додаток до прозорого ціноутворення дозволить кінцевому споживачеві вибирати постачальника газу”, – цитує прес-служба глави НАК Андрія Коболєва.


Читайте також:


Залишити коментар: