Нововведення в українській армії: Зміни торкнуться всіх. Що очікує призовників



Депутати пропонують ввести нові звання – сержантів побільшає. Експерти: війська будуть боєздатні, передає Корупція.Інфо

- джерело.

Депутати готуються серйозно змінити структуру української армії, наблизивши її до стандартів НАТО, де головними “польовими командирами” є сержанти, а не лейтенанти і капітани, як у нас зараз. Для цього також запропоновано розширити перелік солдатських і сержантських звань і перейменувати наших молодших командирів на західний манер. Військові експерти кажуть, що реорганізація допоможе підвищити боєздатність, але на це піде не менше п’яти років.

Що зміниться
Якщо законопроект приймуть, то у рядових стане чотири звання: рекрут (солдат, який не пройшов курс молодого бійця і не прийняв присягу), рядовий, старший солдат (матрос), солдат (матрос)-фахівець і капрал. Зараз у рядових тільки два звання – солдат і старший солдат.

Сержантських звань буде сім (зараз чотири: молодший, старший і “просто” сержант і старшина), причому низових командирів розділять дві категорії – молодший і старший сержантський склад.

Молодший склад – це сержант (на флоті – старшина), старший сержант (головний старшина) і головний сержант (головний корабельний старшина). Старший склад – штаб-сержант, майстер-сержант, старший майстер-сержант і головний майстер-сержант (на флоті відповідно не сержант, а старшина).

При цьому скасують звання “прапорщик” і “старший прапорщик” (вони вище звання “старшина”, але нижче первинного офіцерського звання “молодший лейтенант”). Звання офіцерів і генералів не зміняться.

Як роз’яснив один з авторів законопроекту депутат Іван Винник, необхідність введення нових звань для молодших командирів виникла в зв’язку з тим, що зараз в армії призводять структуру сержантського корпусу до стандартів НАТО, де саме сержанти, а не офіцери, відповідають за вишкіл і повсякденний побут солдатів. У Комітеті з нацбезпеки і оборони Верховної Ради вважають, що документ буде прийнятий, тому що носить технічний характер, але, коли його розглянуть, поки неясно.

Генштаб і експерти
У військах ідею введення нових звань підтримують. За словами головного старшини ЗСУ Олександра Косинського, який керує управлінням Генштабу з роботи з сержантським складом, створення професійного сержантського корпусу в ЗСУ почалося ще 2005 року, але до 2014-го реформа майже не рухалася.

“Техніка і озброєння стають складніше, тому потрібні професіонали. Одні сержанти займуться матчастиною, інші стануть навчати солдатів, треті організовують їх побут. Роль сержанта в армії підвищується, тому система нових звань теж потрібна”, – вважає Косинський.

Як роз’яснив нам військовий експерт генерал-лейтенант Ігор Романенко, нові звання стимулюватимуть військових краще служити.

“Наприклад, капрал або фахівець – це вже професійний механік-водій бойової машини, навіть якщо він призваний на строкову службу, – роз’яснив Романенко. – Старший сержант відповідає за фізичну і бойову підготовку солдатів взводу, головний сержант – за побут роти. Всі вони працюють в зв’язці з офіцерами, втілюючи в життя розроблені ними плани. До речі, сержант, який прослужив 10 і більше років, отримуватиме зарплату більше, ніж юний лейтенант. Але на проведення реформи потрібно не менше 5-6 років і мільярди гривень з бюджету”.

Чотар, сотник, отаман і хорунжий
У перші роки незалежності звучали пропозиції щодо введення нових звань та знаків розрізнення для військових, які б докорінно відрізнялися від радянських. Поки вдалося лише замінити зірки на погонах на ромби, ввести нову форму і емблеми родів військ. А ось звання збереглися, хоча їх хотіли українізува.

Сержанти мали стати “ройовими”, лейтенанти – “чотарями”, капітани – “сотниками”, а майори – “отаманами”. Зберігалася лише звання полковник, оскільки аналогічне було у запорізьких козаків. До речі, президент Петро Порошенко пропонував ще ввести звання “хорунжий” замість молодшого лейтенанта.

На думку експертів, “націоналізація” звань навряд чи доцільна, оскільки в західних країнах прийнято, що лейтенант – це молодший офіцер, майор – старший офіцер, а генерал – вищий офіцер. А чому відповідають чотар, сотник або отаман – треба роз’яснювати. Кабмін також хоче поміняти нинішнє вітання військових “Бажаю здоров’я” на прийняте в УНР “Слава Україні”, на яке слід відповідати “Героям слава”. Законопроект поданий до Ради, але поки що не розглянутий.


Читайте також:


Залишити коментар: