Німеччина відмовила Росії у головній вимозі щодо “Північного потоку-2”



Федеральне мережеве агентство ФРН (BNA) відмовило компанії Nord Stream 2 AG у виведенні проєкту російського газопроводу “Північний потік-2” з-під правил оновленої Газової директиви ЄС.

Про це йдеться в опублікованому у п’ятницю, 15 травня, рішенні регулятора, яке опубліковано на сайті BNA. Таким чином у Кремля відібрали можливість використовувати трубу для “газового шантажу”.

- джерело.

“Сьома колегія 15 травня відхилила клопотання компанії Nord Stream 2 AG на звільнення частини “Північного потоку-2″, що пролягає в територіальних водах Німеччини, від регулювання”, – зазначається в ньому.

Чому Росії відмовили

Необхідною умовою для того, щоб російський трубопровід не підлягав правилам оновленої Газової директиви, було завершення його будівництва до 23 травня 2019 року.

“У випадку з “Північним потоком-2″ це не так”, – вважають у відомстві.

У чому суть Газової директиви

Росія прагне добудувати газопровід “Північний потік-2” в обхід України, щоб використовувати його як засіб монопольної поставки газу в держави Європи і у разі необхідності диктувати політичні вимоги (так званий “газовий шантаж”).

У Європі це розуміють, а тому поставили умову, що в жодного газопроводу не може бути одного користувача.

В оновлених правилах Газової директиви вказали, що оператори трубопроводів, які проходять у морській економічній зоні країн ЄС, зобов’язані резервувати до 50% потужностей газової магістралі для прокачування палива від альтернативних постачальників.

Росія намагалася звільнити “Північний потік-2” від цього правила. Але їй відмовили.

Які будуть наслідки

Німецький регулятор пояснив наслідки свого рішення. По-перше, оператор “Північного потоку 2” згідно з Газовою директивою ЄС повинен бути незалежним від постачальника (тобто володіти трубою повинна одна компанія, а займатися поставками газу по ній – інша). Також доступ до труби повинні отримати треті компанії.

Хочуть оскаржити рішення

У відповідь у компанії Nord Stream 2 AG заявили, що не виключають оскарження в німецьких судах рішення регулятора ФРН щодо “Північному потоку-2”.

Поставлено хрест на спекуляціях

Посол України у Німеччині Андрій Мельник у Twitter написав, що це велика перемога, та подякував Німеччині за солідарність.

Переглянути зображення у Твіттері

Рішення Німеччини ставить хрест на спекуляціях навколо “Північного потоку-2”, сказав Мельник у коментарі “Укрінформу”.

“Цим рішенням німецької влади фактично поставлено жирний хрест на численних політичних спекуляціях останнього пів року про те, що нібито певні сили у Німеччині мали свідомий намір створити для Nord Stream 2 законодавчі лазівки для звільнення цього суперечливого проєкту з-під європейського законодавства”, – пояснив Мельник.

Як повідомляв OBOZREVATEL:

  • 8 лютого Париж і Берлін підготували компромісний варіант поправок до Газової директиви ЄС, які дозволять їх затвердити, однак залишать Берліну широкі можливості для реалізації проекту “Північний потік-2”.
  • 13 лютого Рада ЄС та Європарламент попередньо схвалили посилення Газової директиви Євросоюзу на підставі значно доопрацьованого і пом’якшеного проекту поправок, розробленого Німеччиною і Францією. Від них безпосередньо залежить доля російського газопроводу в обхід України.
  • 21 лютого Рада Європейського Союзу схвалила поправки до Газової директиви, які зачіпають “Північний потік-2”. Йдеться про компромісний варіант поправок, що передбачає посилення вимог до нового проекту російського газового монополіста “Газпрому”.
  • 19 березня Комітет Європарламенту з питань промисловості, досліджень та енергетики підтримав проект поправок до газової директиви ЄС, яка може створити перешкоди для російського газопроводу в обхід України “Північний потік-2”.


Читайте також:


Залишити коментар: