“Ніхто з ухилянтів не чекав таких жорстких покарань, названо новий спосіб карати чоловіків з 16 липня”: мобілізація і ТЦК



Речник Полтавського ТЦК та СП майор Роман Істомін нагадав, що 16 липня спливає 60-денний термін, відведений на оновлення військово-облікових даних для військовозобов’язаних громадян віком від 18 до 60 років згідно з новим законом “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

- джерело.

Як інформує “ТСН”, тих, хто не виконає вимог закону, буде притягнуто до адміністративної відповідальності та накладено відповідний штраф.

Роман Істомив пояснив, що до 16 липня штраф за неоновлення військово-облікових документів не накладають, тому що термін, відведений законом, ще не сплив. Але під час перевірки документів можуть вручити повістку на оновлення даних у ТЦК.

“Після 19 травня суми штрафів за ухилення від мобілізації становлять від 17 до 25 тисяч гривень. Для посадових та юридичних осіб передбачений штраф у розмірі від 34 до 59,5 тисяч гривень. Очевидно, такі ж самі штрафи будуть і після 16 липня”, – пояснив речник ТЦК.

За його словами за такої великої “вилки” у сумах штрафів, остаточний розмір покарання визначається на розсуд уповноваженої посадової особи.

“Якщо громадянин помилився вперше, до нього поставляться з розумінням і накладуть мінімальний допустимий штраф. А якщо це вже не перше правопорушення, то можливий і максимальний розмір покарання”, – зазначив Істомін.

Він додав, що законом також передбачена відповідальність за відмову від отримання будь-якого виду повістки, зокрема:

для взяття на військовий облік;

на проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби;

для уточнення персональних даних з даними реєстру “Оберіг”; для призову на військову службу під час мобілізації.

“Повістка – це офіційний виклик військовозобов’язаного до ТЦК та СП. Під час мобілізації громадяни зобов’язані з’явитися за повісткою у строки, зазначені в ній. Якщо хтось відмовляється брати повістку, на того складають акт відмови, який направляють у ТЦК, і це є підставою для винесення постанови про вчинення правопорушення”, – пояснив військовий.

Роман Істомін також додав, що в разі відмови особи назвати себе або отримати повістку під час перевірки документів, поліцейський, який входить до складу групи оповіщення, має право здійснити адміністративне затримання і доправити таку особу до ТЦК для накладення адміністративного покарання та уточнення її військово-облікових даних.

Нагадаємо, під час оновлення військово-облікових даних у ТЦК перевіряють особисту інформацію військовозобов’язаних за 37 пунктами. За словами Романа Істоміна, не всі з пунктів, які підлягають перевірці, відображені у військово-обліковому документі.

Сообщение “Ніхто з ухилянтів не чекав таких жорстких покарань, названо новий спосіб карати чоловіків з 16 липня”: мобілізація і ТЦК появились сначала на NEWS TiME.


Читайте також:


Залишити коментар: