Не УПЦ МП: у Мінкульті назвали власника Києво-Печерської та Почаївської лавр



Києво-Печерська та Почаївська лаври є об’єктами національного значення і є державною власністю. Наразі вони перебувають в оренді Української православної церкви Московського патріархату.

- джерело.

Про це розповів директор департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури Андрій Юраш в інтерв’ю “Главкому”.

Лаври у державній власності. Такі об’єкти національного значення нікому у власність не передаються. Нижня частина Києво-Печерської і Почаївська лавра передані на 50 років в оренду УПЦ МП,
– зазначив він.

Водночас, на запитання, чи можна перервати оренду через суд, якщо буде доведено, що Почаївська лавра передавалася в оренду Московському патріархату з порушеннями законодавства, він зазначив, що тут немає підстав для суду.

“Держава надала оренду і в прерогативах державних органів вирішувати її подальшу долю. Тобто, якщо буде зрозуміло, що під час передачі лаври в оренду існували порушення, це може стати підставою для перегляду договору. Це питання в компетенції Кабінету міністрів”, – наголосив Юраш.

Нагадаємо, раніше 24 канал повідомляв, що 19 квітня Верховна Рада схвалила постанову про звернення президента Петра Порошенка до Вселенського патріарха Варфоломія щодо надання Томосу про автокефалію Українській православній церкві. Згодом Вселенський Патріархат розпочав всі відповідні процедури.

Предстоятель УПЦ КП Філарет заявив, що Росія не має в Україні жодної церковної власності, тому після визнання єдиної Української православної церкви усі будівлі, які зараз займає Московський патріархат, перейдуть у власність УПЦ.

Що таке Томос?Томос – це унікальний церковний документ. Випускають його, коли головна церква хоче надати фактичну незалежність – автокефалію. Зрідка Томос видають з питань, які стосуються положень християнського віровчення, найчастіше він стосується церковного устрою.


Читайте також:


Залишити коментар: