Над Україною нависла загроза нового локдауну: що буде з зарплатами, бюджетом і курсом долара



Захворюваність на коронавірус в Україні продовжує зростати і, як попереджають багато лікарів, до кінця осені країна ризикує потрапити в “червону” зону. Це загрожує посиленням карантинних обмежень аж до нового локдауну. Такі заходи негативно позначаються на економіці, страждає як бізнес, так і прості українці, які ризикують втратити частину доходів або й робоче місце взагалі.

- джерело.

Експерти сказали, як локдаун може вплинути на економічну ситуацію в Україні

Яким може бути новий локдаун?
Як повідомив на засіданні Кабміну глава МОЗ Віктор Ляшко, його відомство спільно з іншими працює над тим, щоб не посилювати карантин для вакцинованих колективів, підприємств чи установ, навіть якщо захворюваність у їхньому регіоні стрімко зростає.

Віктор Ляшко про коронавірус


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

“Припускаємо, що більшість обмежень, передбачених у жовтому й червоному рівнях епідемічної небезпеки, не застосовуватимуться в разі, якщо будуть вакциновані колективи або відвідувачі закладів або різних сфер економіки”, – говорив міністр.

Відповідно, локдаун може зачепити не всіх українців.

Чи впаде гривня?
Будь-які коливання в економіці передусім відбиваються на курсі валют. Але аналітикиня Concorde Capital Євгенія Ахтирко заспокоює: різких коливань курсу не повинно бути. Адже на нього не повинно впливати ні зростання попиту з боку громадян, ні з боку бізнесу.

“Це не перший локдаун, найімовірніше, він дуже строгим не буде. Громадяни вже знають, чого очікувати. Якщо говорити про бізнес, він також знає, як на це реагувати. Тому щодо курсу ми не очікуємо реакції жодних гравців валютного ринку”, – вважає експертка.

Згідно з прогнозом Ахтирко, гривня восени все ж буде повільно послаблюватися, але цей тренд залежить не від локдауну.

Що буде з зарплатами?
Локдаун може вчинити деякий негативний вплив на ринок праці. Як пояснює експерт Сергій Марченко, якщо підприємства тимчасово припиняють свою роботу, то часто відправляють своїх працівників у неоплачувані відпустки. Проте не всі можуть дозволити собі перебувати в такій відпустці, тому деякі громадяни все ж звільнятимуться й шукатимуть нову роботу.

“Ці люди будуть виходити на ринок праці і “тиснути” на нього. А чим більше робочої сили на ринку праці, тим дешевше роботодавці можуть найняти людей. Хтось не погодиться на нижчу оплату, а хтось погодиться, тому що йому нема на що жити”, – говорить експерт.

Водночас Марченко наголошує, що падіння зарплат буде не катастрофічним, максимум у межах 2-3%. Також рівень зарплат може перейти в стан стагнації.

Чи вдарить локдаун по бюджету?
Як і попередні рази, найбільше від локдауну може постраждати сектор послуг, з якого надходження в бюджет можуть зменшитися. Але, як зазначає радник президента Володимира Зеленського з економічних питань Олег Устенко, в Україні локдауни б’ють по сектору послуг у більш м’якій формі, ніж у Європі, адже частка того ж громадського харчування або роздрібної торгівлі у нас набагато менша, ніж на заході.

“Дійсно, потенційно надходження коштів до державного бюджету може бути зменшене, – говорить Устенко. – Також, якщо ви згадаєте минулі локдауни, українська влада надавала підтримку бізнесу, який підпав під обмеження. Ті 8 тис. грн, про які вже всі забули, це гроші, які держава витрачала з бюджету”.

“Якщо локдаун буде більш тривалий, крім того, що держава недоотримає кошти в бюджет, потрібно буде мати витрати, пов’язані з підтримкою підприємців”, – говорить Устенко.

За його словами, зараз економіка України перебуває в траєкторії зростання і локдаун може вплинути лише на те, наскільки активним буде це зростання.

Глава Центру економічної стратегії Гліб Вишлінський також запевняє, що серйозних наслідків для бюджету від локдауну не буде, адже наш бюджет перевиконується по доходах, а на світових ринках більше немає кризи:

“Вплив буде мінімальним і, за великим рахунком, пропорційним впливу карантинних обмежень на економічну діяльність. Період обмежень навряд чи буде більшим, ніж він був навесні цього року. Можливо, окрему роль локдаун відіграє для тих секторів, які більшою мірою отримують негативні наслідки від обмежень, але навіть ці наслідки зараз можуть бути менші”.

Загалом, настільки серйозних наслідків для економіки, як були через локдаун навесні 2020-го, поки не буде. Експерти сходяться на тому, що Україна зможе без особливих труднощів пройти чергові обмеження. Але представники влади підкреслюють: вийти з ситуації з легкими наслідками або навіть не допустити локдауну можливо лише в разі підвищення рівня вакцинації та дотримання карантинних заходів.


Читайте також:


Залишити коментар: