На Закарпатті внаслідок отруєння грибами померла молода жінка. В лікарні не було сироватки від ботулізму


Про трагічний випадок, який вчора стався на Воловеччині, у Facebook написав правозахисник Роман Келемен. За його словами, причиною цьому стало те, що не лише на Закарпатті, а й в усій Україні немає сироватки від такого небезпечного недугу як ботулізм.

- джерело.

«Медична реформа та корупційні тендери. Вчора сталася трагедія, померла молода тридцятирічна жінка від отруєння грибами, ботулізму. Сама уродженка Воловецького району. Спочатку вона дві доби промучилась у Воловецькій лікарні та в результаті того, що їй не ставало краще, її перевели до Ужгорода. Та, на жаль, тут вона померла. А причиною стала відсутність сироватки від ботулізму. Жодної дози сироватки у Закарпатті та цілій Україні немає! Як у ХХІ столітті, у європейській країні з супермедичною реформою помирають люди від отруєння??? Чому через ненажерливість тендерних бариг у нас відсутній такий простий, але необхідний препарат? Навіть в радянські часи його було вдосталь…. Цікаво, як це прокоментує управління охорони здоров`я…», – емоційно написав чоловік.

У коментарях закарпатці пишуть, що минулого року в області такі випадки з ботулізмом були декілька раз. Тоді родичі хворих через знайомих купували сироватку в Росії, і передавали їм через водіїв автобусів. Так вдалося врятувати кілька чоловік.

«Але медики їм забороняли говорити, що сироватка з Росії, боялися МОЗ», – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, спалах ботулізму в Україні зафіксували влітку минулого року. В 2017-му на цей недуг захворіло 132 особи, 11 із них померли.

Ботулізм— це гостре токсико-інфекційне захворювання, яке характеризується міоплегією та офтальмоплегією, парезом кишечника, розладами вегетативної інервації, при тяжкому перебігу — бульбарним синдромом і гострою дихальною недостатністю. Захворювання зазвичай розвивається, коли людина вживає їжу, що накопичила токсин внаслідок забруднення її та розмноження вегетативних форм збудника, тобто якщо в харчовому продукті виникли анаеробні умови. Таким чином реалізується харчовий шлях зараження. Найчастіше це в`ялена або слабо просолена риба, ковбаса, шинка, м`ясні, рибні, овочеві, грибні консерви. Зазвичай, інфекція розвивається у консервації, яка була виготовлена із порушенням норм або неправильно зберігалася.

Читайте також:


Залишити коментар: