МОН призупиняє співпрацю з Elsevier (Scopus)



Міністерство освіти і науки України вирішило не укладати Договір з компанією Elsevier про надання доступу до бази даних Scopus. Причиною цього стало те, що база даних Scopus індексує наукове видання «Physical Oceanography», яке видається Морським гідрофізичним інститутом РАН на тимчасово-окупованих територіях України, що є порушенням законодавства України і міжнародного права.  

- джерело.

МОН звернулось до компанії Elsevier з проханням усунути це порушення, на що отримало зворотні листи, які свідчать, що Elsevier не вважає індексацію журналу порушенням.

Міністерство розуміє, що доступ до Scopus – це важливий інструмент для інтеграції вітчизняної науки у міжнародний дослідницький простір, тому МОН готове розглянути можливість співпраці, якщо видання все ж таки буде виключено з бази даних Scopus.

Стосовно доступу до Web of Science

На етапі укладання Договору подібна ситуація виникла і з компанією Clarivate, що надає доступ до наукометричної бази даних Web of Science Core Collection. Справа стосувалась журналу «Materials in the Archaeology, History and Ethnography of Tauria», що видається Науково-дослідним центром історії і археології Криму Кримського федерального університету імені В. І. Вернадського, розміщеного за адресою м. Сімферополь, Республіка Крим, Російська Федерація.

МОН звернулось до Clarivate з вимогою виключити це видання, на що компанія відповіла згодою. Тому з Clarivate було підписано Договір про продовження надання доступу до Web of Science Core Collection та здійснено оплату послуг.

Але згодом було виявлено, що видання «Physical Oceanography» також індексується в базі даних Web of Science Core Collection. Тому МОН підготувало звернення до Clarivate і з приводу цього журналу. Якщо компанія відмовиться виконувати вимоги, тоді умови співпраці будуть знову переглянуті.


Читайте також:


Залишити коментар: