Масштабну індексацію пенсій проведуть через кілька тижнів: як і кому підвищать



Українцям із 1 березня почнуть проводити індексацію пенсій: її розмір “осучаснять” приблизно на 11%. В результаті близько 8 млн українців отримають надбавку, розмір якої може становити від декількох десятків до кількох тисяч гривень.

Інформує - джерело.

Про те, як пройде індексація, читайте в матеріалі OBOZREVATEL.

Індексацію проведуть не для всіх?

Індексацію пенсій не проводять для тих, кому виплати призначені за іншими законами: військовим, вченим, держслужбовцям та іншим. Крім того, підвищують тільки розрахунковий розмір виплат. І якщо її розмір значно нижчий від прожиткового мінімуму, то підвищення може й не бути.

Для порівняння, торік 8,4 млн пенсіонерів отримали осучаснення. В 2021-му може бути навіть менше: частина українців отримала доплати, які й без того збільшили розрахунковий розмір пенсії.

Ті українці, які зараз отримують пенсію в розмірі 9090 грн, можуть розраховувати на надбавку близько 1 тис. грн. Розмір підвищення для всіх буде різним. Найперше він залежить від розміру зарплат. Наприклад, у 2019-му за такого самого перерахунку 8,1 млн пенсіонерів отримали надбавку – в середньому 255 грн. Кожну пенсію підвищили індивідуально. Так, від 100 до 400 грн отримали 2,5 млн осіб, від 400 до 700 грн – більш ніж 1,5 млн, від 700 до 1000 грн – 500 тис. громадян. Ще 2 млн 100 тис. пенсіонерів, що мають великий трудовий стаж і пенсію нижче за 1700 гривень, отримали разові виплати в розмірі 2410 грн.

Коли проведуть індексації?

Підвищення повинно відбутися 1 березня (у всякому разі, саме тоді його технічно можна провести). Але в законі чітку вимогу не вказали, минулого року пенсії підвищили тільки в травні. У цьому ж чітку дату влада ще не називає, хоча обіцяє ввести з 2022-го.

“Коли 2020 року прийшов наш уряд, а було це вже після 1 березня, з’ясували, що оскільки конкретну дату індексації із закону прибрали, то через обмеженість ресурсів у держбюджеті проводити її з 1 березня навіть не планували, кошти було закладено в бюджеті Пенсійного фонду на грудень. Тобто немає законної вимоги проводити індексацію — отже, немає зобов’язань, можна обирати дату протягом року”, – цитує пресслужба Мінсоцполітики главу відомства Марину Лазебну.

При цьому ексміністр соцполітики Андрій Рева зазначає: хоч в законі дати і немає, своєю постановою №849 Кабінет міністрів сам закріпив зобов’язання проводити індексацію щорічно 1 березня. Для такого підвищення уряд повинен видати постанову, на основі яко] Пенсійний фонд зможе провести перерахунок. А цього досі не зробили. Наступний тиждень буде вирішальним –  не буде постанови – до 1 березня індексацію провести не встигнуть.

“Постанови досі немає. Вони знову вивертаються, а проблема в тому, що у них немає грошей … У Пенсійного фонду забрали 8,5 млрд грн, звільнили до 31 травня самозайнятих від ЄСВ, підприємцям роздали по 8 тис. грн, так чому ж не допомогли Пенсійному фонду?”, – пояснює Рева.

Розмір надбавки залежить від того, як росли ціни минулого року й що було з зарплатами за останні три роки. Половину річної інфляції підсумовують із середньою річною динамікою зарплат за три календарні роки й на отриману цифру і збільшують розрахунковий розмір виплати. Точна статистика буде тільки до березня. Але, як припускають у Кабміні, йдеться про зростання виплат приблизно на 11%.


Читайте також:


Залишити коментар: