Маніяк орудував по Україні, а затримали під Києвом: що коїв “серійник”



Затриманий під Києвом підозрюваний у вбивстві співробітниці Верховної Ради зробив серію нападів на жінок у кількох областях України. Причому злочинець переховувався під різними іменами, міняв як рукавички місце проживання і… дружин.

- джерело.

Спіймати вбивцю допомогла смілива дівчина

Про затримання 53-річного Віктора Куртєва (прізвище змінене) стало відомо 3 вересня 2020 року. Правоохоронці повідомили, що “взяли” підозрюваного у вбивстві Антоніни Шпір.

Нагадаємо, жінку знайшли задушеною в полі між селами 3 липня 2019 р. У той фатальний день вона поїхала в село Деминівка Фастівського району Київської області, в будинок, який залишився їй від батьків, а дорогою, в Макарівському районі, її вбили. Жінка була роздягнена, речі вкрадені… Злочинець же як у воду канув.

Поле, на якому була вбита Антоніна Шпір

А до його затримання через понад рік “привів” новий напад – у районі села Федорівка Фастівського району. Злочинець чекав жертву, яка вийде з електрички. Коли побачив дівчину, яка самотньо йшла, то накинувся на неї, вдарив кулаком в обличчя, а потім спробував зґвалтувати.

За інформацією співрозмовників OBOZREVATEL у правоохоронних органах, “далі сталося неймовірне”.

“Дівчина дала жорстку відсіч. А потім не тільки врізала ґвалтівнику в пах, а й вихопила його мобільний телефон, після чого вона звернулася до поліцейських, але коли ті прибули на місце нападу, насильник уже зник. Правоохоронці вирішили перевірити телефон. Не буду розповідати всі подробиці, але саме завдяки мобільному і, звичайно ж, сміливості дівчини, вдалося зв’язати цю людину з убивством Антоніни Шпір”, – розповіло джерело OBOZREVATEL.

А далі все закрутилося. Поліцейські вийшли на ймовірне місце проживання злочинця – хутір Вишня, де проживають усього кілька десятків людей. Кілька днів шукали підозрюваного, зокрема і в лісі – з тепловізорами. І затримали.

На рахунку затриманого уродженця Житомирської області мінімум шість жертв.

Але, як з’ясували наші журналісти, Куртєв довгі роки орудував у декількох регіонах України. А жертв злочинів, які ще не розкриті, може бути набагато більше.

Перший напад – після школи

Віктор Куртєв (прізвище змінене – Ред.) народився в с. Топорище Володарсько-Волинського району Житомирської області. Був круглим сиротою, так що онука виховувала бабуся – жили в її будинку. Сусідам Вітя запам’ятався спокійною і навіть тихою дитиною. Але все змінилося після закінчення школи.

Як розповіли OBOZREVATEL місцеві жителі, Віктор напав на дівчинку з сусіднього населеного пункту. Благо, що на допомогу прийшла сестра школярки, прибігли люди і відтягли ґвалтівника. За цей напад злочинець нібито і відсидів свій перший строк.

Перший напад злочинець скоїв у с. Топорище Житомирської області.

Голова Топорищенської сільради Ліна Зубрицька повідомила нашим журналістам, що коли Куртєв перебував за гратами, його бабуся померла, а будинок розібрали роми. Правда, місцеві говорили, що він його програв. Після відсидки Куртєв у селі не жив, але продовжував навідуватися.

Ще два напади, про які дізнався OBOZREVATE, відбулися 2011 року. Тоді Віктор Куртєв жив у селі Стара Котельня.

Наприкінці липня в районі залізничної станції біля села Чубарівка Андрушівського району (пізніше перейменовано в с. Града) він напав на жінку і забрав гроші та телефон.

А в серпні напав на медсестру однієї з житомирських лікарень. Це сталося на дорозі через поле між селами Комарівка та Коритище. Віктор Куртєв завдав 45-річній жінці кілька ударів у живіт і забрав сумочку з грошима та телефоном. Через 10 днів його затримали місцеві поліцейські.

Співрозмовники OBOZREVATEL стверджують, що жінки, на яких нападав Куртєв, були зґвалтовані. Однак чи то вони не хотіли давати показання і проходити знову і знову через пережитий жах, чи то місцеві поліцейські не особливо напружувалися – сказати важко. Але в підсумку Куртєва 2011 року засудили тільки за грабіж і відправили за ґрати на п’ять років.

Злочин, якого “немає”

Як з’ясував OBOZREVATEL, Віктор Куртєв відбував строк у Коростенській колонії (Житомирська область). На свободу вийшов у березні 2016 року, а адресою вибуття (місце, де планував жити) вказав смт. Білолуцьк Луганської області.

З колонії Куртєв збирався відправитися в Луганську область.

Чи поїхав він туди і чи не відбулося там нападів на жінок – поки невідомо, проте приблизно три роки тому Куртєв знову “відзначився” в рідній Житомирській області – в околицях села, звідки родом. Про цей напад на матір шістьох дітей журналістам OBOZREVATEL розповіли місцеві жителі.

“Жінка їхала на велосипеді, а там поле. Вискочив чоловік і накинувся на неї. Відібрав і велосипед, і сумку, і гроші. Можливо, подумав, що вона листоноша – але це не так”, – розповіли місцеві.

За їхніми словами, жертва нападу важко перенесла те, що трапилося – довгий час перебувала на лікуванні. Причому, за твердженням її односельців, поліція отримала опис Куртєва і знала, що напад скоїв саме він. Але, судячи з усього, він знову “втік”. Інформацію ж про те, що рецидивіст був оголошений у розшук, ми не виявили.

Ліве ім’я і в кожному “будинку” по дружині

За нашою інформацією, між відсидками (а всього, за словами правоохоронців, їх було п’ять) Куртєв проживав у різних населених пунктах. У Житомирській, як з’ясував OBOZREVATEL, це були Попельня, Брусилів, Стара Котельня… Завжди у жінок.

Після чергового зникнення одна з його цивільних дружин, вчителька, додзвонилася в село, уродженцем якого був Куртєв. Те, що вона почула, її шокувало. Вона не знала про його судимості і навідріз відмовлялася вірити в те, що він нападав на жінок. Плакала і розповідала співрозмовниці, який він добрий, спокійний і що вона його влаштувала на роботу. У довіру входити він дійсно вмів.

Останній його “притулок” був, як ми вже згадували, на хуторі Вишня в Фастівському районі Київської області.

Вулиця на хуторі Вишня, де жив злочинець

Як розповіла журналістам OBOZREVATEL, мати його останньої цивільної дружини, ні вона, ні її дочка і подумати не могли, що “Сергій” міг таке вчинити.

Майже півтора року він жив із новою жінкою і її матір'ю на хуторі Вишня у цьому будинку

Зі слів літньої жінки, її “зять” працював у м. Вишневе під Києвом, охороняв будівництво. Правда, за півтора року спільного життя з її дочкою ніхто не бачив його документів – зокрема, паспорта. І тільки після затримання Куртєва з’ясувалося, що він жив під іншим ім’ям і під чужою біографією.

До того, як зійтися з жінкою на цьому хуторі, Куртєв більше року прожив у землянці на території Снітинського лісництва Фастівського лісгоспу. Допомагав лісникам, підробляв.

Рецидивіст близько півтора року жив у землянці в лісі в Фастівському районі

Правда, оскільки без документів, то неофіційно. Там же познайомився з жителем хутора Вишня, а потім через нього вже і з майбутньою цивільною дружиною.

Снітинське лісництво розташоване у Фастівському районі Київської області

За словами місцевих жителів, сусідами рецидивіста на хуторі були колишній начальник дільничних району і військовий пенсіонер. Але навіть вони не спробували “перевірити” нового сусіда і з’ясувати, як він опинився у цьому малолюдному місці. Не кажучи вже безпосередньо про дільничного інспектора.

Скільки всього на рахунку затриманого жертв – поки невідомо. Однак правоохоронці вважають, що більше шести, і просять повідомити в поліцію, якщо хтось впізнає злочинця за фото.


Читайте також:


Залишити коментар: