Лікування COVID-19 вдома: лікар розповіла про помилки, які можуть коштувати життя



Штам коронавірусу “Дельта” швидко витісняє інші варіанти ковіда. Його лікування має свої особливості й не завжди може проходити вдома.

- джерело.

Про це нагадує лікар-пульмонолог, керівник Центру респіраторної медицини та алергології КЛ “Феофанія” Світлана Гук в інтерв’ю “ТСН”.

“Дельта” штам вирізняється високою заразністю. Він швидко передається від людини до людини.

За словами лікаря, “Дельта” по-різному впливає на пацієнтів, чіткої закономірності немає. У стаціонар можуть потрапити як літні люди з хронічними хворобами, так і молоді, умовно здорові пацієнти.

Якщо раніше основним симптомом коронавірусу називали відсутність смаку і запахів, то зараз все частіше скаржаться на пронос. “Дельта” часто плутають ротавірусною інфекцією. Однак, ознакою інфекції може бути і звичайне першіння у горлі з невеликим нежитем.

Лікування коронавірусу в домашніх умовах може зайняти близько двох тижнів. У разі ускладнень і лікування в інфекційному стаціонарі — від 10-14 днів до місяця і більше.

Найчастіше люди відчувають погіршення стану на 5-7 день, а у пацієнтів зі зниженою реактивністю – після 10 дня хвороби.

Світлана Гук також розповіла, які помилки при лікуванні коронавірусу будинку не можна допускати, щоб не потрапити у стаціонар. Якщо температура тіла — вище 38 ° С, рекомендують використовувати жарознижуючі. Корисно пити вітаміни С, Д і цинк. Важливо пити багато теплої рідини. Чим вище температура, тим більше води потрібно.

Серед фатальних помилок лікар називає самостійне використання гормонів, антикоагулянтів, антибіотиків. Їх повинен призначити лікар. Він також регулює дозування медикаментів.

Ще одна помилка — пізнє звернення за медичною допомогою, коли дихання вже утруднено, а сатурація досягає критично низьких показників.

Також слід врахувати, що вакцинація знижує ризик не тільки захворіти на коронавірус, а й потрапити у лікарню з цим діагнозом.


Читайте також:


Залишити коментар: