Легенда українського спорту: Після тривалої хвороби пішов з життя відомий футболіст та тренер “Динамо”



У Києві у вівторок, 16 жовтня, ппішов із життя легендарний футболіст і тренер київського “Динамо” Олег Базилевич. Багаторічному соратнику Валерія Лобановського було 80 років. Видатний фахівець помер приблизно о 15:00 після тривалої хвороби.

- джерело.

Базилевич майже всю ігрову кар’єру провів у київському “Динамо”, граючи на позиції нападника. У чемпіонаті СРСР у складі “біло-синіх” він забив 53 м’ячі у 161 зустрічі. Закінчував із футболом Олег Петрович у донецькому “Шахтарі”, в якому став автором дев’яти голів у 32 матчах.

Після завершення кар’єри гравця, його запросили в штаб Валерія Лобановського, з яким футболіст склав легендарний тренерський тандем у “Динамо”. Саме Базилевич був творцем наукової лабораторії “біло-синіх”. Плодом її діяльності стали перемоги киян у Кубку володарів кубків сезону 1974/1975 і Суперкубку УЄФА того ж року.

Після того, як Олег Петрович пішов із “Динамо”, він встиг попрацювати у багатьох радянських клубах. Однією із найбільш чорних сторінок у житті Базилевича стала трагедія із ташкентським “Пахтакором”, уся команда якого розбилася в небі над Дніпродзержинськом (нині Кам’янське) у 1979 році. Тодішній тренер узбецького клубу дивом не потрапив на рейс.

Базилевич також був одним із перших тренерів в історії збірної України. На посту наставника “жовто-синіх” він провів трохи менше двох років. За цей час головна команда країни провела 11 матчів, у яких здобула 4 перемоги і стільки ж разів терпіла невдачі.


Читайте також:


Залишити коментар: