Коли відновлять польоти за кордон і всередині України



Наприкінці березня Україна майже повністю припинила авіасполучення через карантин, обмежившись евакуаційними авіарейсами. З 1 червня в Україні планують чергове послаблення обмежень, і є анонси щодо відновлення польотів. Коли відновлять авіаперельоти – читайте далі.

Шмигаль про відновлення авіаперевезень

- джерело.

“Щодо роботи аеропортів і запуску рейсових авіаперевезень – до цього питання ми повернемося, очевидно, після 15 червня, коли авіаперевізники отримають змогу вилітати і кудись летіти”, – сказав прем’єр Денис Шмигаль на засіданні уряду 20 травня, повідомляє 24 канал.

Втім 26 травня міністр інфраструктури Владислав Криклій розповів ТСН, що в уряді планують це зробити швидше ніж 15 червня. Втім це стосується лише внутрішніх перевезень.

Денис Шмигаль також зазначав, що наразі аеропорти країн-партнерів України закриті. З авіаперевізниками триває діалог. Поки що є спільна позиція, що немає сенсу запускати міжнародні авіарейси раніше ніж 15 червня.

При цьому нерегулярні авіаперевезення на сьогодні тривають, додав глава уряду.

З 15 червня – прийняття та відправлення повітряних суден, що виконують регулярні пасажирські перевезення авіаційним транспортом,
– повідомив водночас у фейсбуці глава Мінінфраструктури Владислав Криклій.

Обов’язкові вимоги безпеки залишаються незмінними:

    • масковий режим;
    • температурний скринінг працівників;
    • постійна дезінфекція транспорту.

МЗС почало вести переговори

Прессекретарка міністра інфраструктури Оксана Герасимова у коментарі 24 каналу уточнила, що відкриття міжнародного авіаційного сполучення залежить від іншого відомства – Міністерства закордонних справ.

Вона розповіла, що МЗС веде перемовини з урядами інших країн щодо відкриття міжнародного сполучення. Як тільки ці переговори матимуть результат, можна буде сказати про конкретні дати відкриття міжнародного авіасполучення.

Варто розраховувати, що рейси поновлюватимуть у ті країни, де також буде відновлене регулярне авіасполучення. А найближчим часом це має статися у всіх країнах.

відкриття кордонів, дата

Які умови відновлення польотів в Україні і за кордон

Відновлення міжобласних польотів всередині країни розглядають у комплексі з повноцінним запуском громадського транспорту в усій Україні. Про це в ефірі “Українського радіо” заявив головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

Тобто запуск літаків між регіонами, найімовірніше, відбудеться тоді, коли буде відновлений інший транспорт: метро, маршрутки, міжміські автобуси тощо.

Щодо міжнародних перевезень – ситуація складніша, оскільки залежатиме від дій інших країн. Уряд України розглядатиме відкриття повітряних кордонів з Європою тоді, “коли у них відкриється авіасполучення”.
Зараз вони пересунули дату можливого відновлення на 15 червня і кажуть, що раніше не буде. Якщо у них відкриється авіасполучення, то Україна теж буде розглядати питання відкриття авіасполучення з країнами ЄС,
– зазначив Ляшко.

Ситуація з перевізниками

Три європейські авіакомпанії заявили про відновлення польотів в Україну вже з 23 травня. Однак, як повідомила у коментарі hromadske прессекретарка Міністерства інфраструктури України Оксана Герасимова, такі дії є передчасними і вводять людей в оману.

10 травня одразу три міжнародні авіакомпанії Wizz Аir, Czech Airlines та Lufthansa заявили про поновлення рейсів Польоти нібито мають відновити наприкінці травня – початку червня. У Мінінфраструктури на таку заяву відповіли, що необхідно орієнтуватись на офіційні заяви та рішення уряду. А компанії у свою чергу обманюють клієнтів.

Адже рішення про відновлення польотів спершу має схвалити саме Кабінет Міністрів: це узаконить діяльність авіаперевізників та відкриє авіапростір. Тому поки чекати на рейси, а тим паче купувати “гарячі квитки” на кінець травня, не варто.

Згодом Wizz Air відклав польоти на період після 16 червня, Czech Airlines – на 1 липня, а Lufthansa – на 15 червня.

Чартерні рейси можуть відновити швидше

У Мінінфраструктури обговорюють питання організації чартерних рейсів після послаблення карантину. Про це у коментарі “РБК-Україна” розповіла речниця Мнінфраструктури Оксана Герасимова. За її словами, нині між міністерством, авіакомпаніями і Державіаслужбою ведуться активні переговори про дати та порядку запуску міжнародного авіасполучення.

“Зокрема, обговорюється організація чартерних рейсів. Як тільки нам інша країна підтвердить таку можливість, ми все швидко відкриємо”, – уточнила вона.

Авіаперевезення під час карантину в Україні: коротко

  • З 17 березня обмежене міжнародне пасажирське авіа-, залізничне та автобусне сполучення. Через десять днів – 27 березня – Україна повністю закрила свої кордони для пасажирських перевезень.
  • Уряд розробив п’ять етапів виходу з карантину. На третьому з них передбачено відновлення міжміських перевезень в межах області, на четвертому – відновлення роботи громадського транспорту. Щодо відкриття кордонів та роботи аеропортів – інформації там немає.
  • Владислав Криклій заявляв, що міністерство працює над відновлення авіасполучення. Але мова йде лише про внутрішні польоти.
  • Навіть у травні Україна дозволяє спецрейси заради евакуації громадян. Наприклад, 10 травня відбулися три рейси – з Індії, Китаю та Німеччини.
  • Окрім того, за спецумовами Україна виконує рейси із доставки заробітчан в Європу. Такі рейси вже відбулися в Лондон, Відень, Гельсінкі, Франкфурт

 


Читайте також:


Залишити коментар: