Кабмін ввів нові тарифи на електроенергію, але відхрестився від цін на опалення: Шмигаль розкрив деталі



З 1 жовтня 80% українців менше платитимуть за електроенергію – у зв’язку зі зменшенням тарифу до 1,44 грн за кВт*год у разі місячного споживання до 250 кВт*год. Тарифи на “світло” для решти 20% споживачів не виростуть.

- джерело.

Кабмін ввів нові тарифи на електроенергію, але відхрестився від цін на опалення: Шмигаль розкрив деталі

А ось на вартість опалення та гарячої води уряд більше не впливає – ці тарифи встановлює місцева влада.

Водночас борги міст за газ, які могли перешкодити громадам встановити прийнятні тарифи на воду та тепло, вирішили реструктуризувати. Про це заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні уряду.

“Хотів би привітати підписання закону, що передбачає реструктуризацію боргів за газ і відшкодування боргів, які виникли через різницю в тарифах… Десятки мільярдів гривень будуть компенсовані. Місцевій владі це дозволить збалансовано вирішити питання з тарифами на тепло і гарячу воду в своїх громадах. Уряд більше не встановлює тарифи, а тому дає місцевим керівникам необхідний інструмент, щоб такі тарифи були справедливими”, – сказав Шмигаль.

За його словами, для того, щоб реструктуризація пройшла якомога швидше, Кабмін вирішив створити спеціальні комісії на місцях. Вони займуться аналізом і перевіркою сум боргів, які підлягатимуть списанню.

Списання боргів за газ
Президент Володимир Зеленський 27 серпня підписав закон №3508-д. Згідно з цим документом, борги газзбутів, облгазів і теплокомуненерго за блакитне паливо “обнулять”. Загалом відшкодування з держбюджету становитиме більш ніж 100 млрд гривень – за фактом за цей газ заплатять із наших податків.

З яких статей бюджету перекажуть ці гроші, ще має вирішити Верховна Рада. Для цього в парламенті зареєструють ще один законопроєкт. У ньому пропишуть перевірені державою суми, які підлягають компенсації.

Очікується, що після цього місцева влада зможе встановити справедливі тарифи на гарячу воду і тепло на зиму 2021-2022 рр.

Як змінили тариф на електрику
З 1 жовтня тариф на електроенергію знизили з 1,68 до 1,44 грн за кВт*год у разі місячного споживання до 250 кВт*год. Тариф 1,68 грн для всіх, хто споживає більше, залишається низьким.

У 2020 році українці використовували в середньому 170 кВт*год на місяць. Однак споживання “світла” може істотно відрізнятися взимку і влітку – наприклад, у тих, хто користується електроопаленням або електричним котлом для нагріву води.


Читайте також:


Залишити коментар: