Івано-франківського музиканта засудили до 180 років ув’язнення в Греції



Сергія Шваюка та його друга Петра Литвинчука ув’язнили за перевезення нелегалів.

- джерело.

У п’ятницю, 20 липня, у Греції відбувся суд над українцями Сергієм Шваюком, учасником івано-франківського гурту «Перкалаба» і його другом Петром Литвинчуком, повідомляє Слідство.інфо. Суд міста Пірей виніс їм вирок — по 180 років за гратами кожному.

Грецький адвокат українців Захаріяс Кессес пояснив, що такі великі терміни зумовлені особливостями грецького законодавства. За його словами, окрім Сергія і Петра на яхті були ще 63 нелегальних мігранти. «При оголошенні вироку за кожного нелегального мігранта можуть додавати 10-15 років. Початково їм загрожувало 630 років за ґратами», – сказав адвокат.

Родичі українців кажуть, що Шваюк і Литвинчук примусово опинилися в такій ситуації і не мали наміру вчиняти злочин. Так, за словами матері Петра Литвинчука, вони поїхали працювати до Туреччини, де їм запропонували бути помічниками капітана на прогулянковій яхті. Але вже в Туреччині роботодавці змусили українців перевозити на яхті мігрантів до ЄС. Невідомі озброєні люди нібито погрожували Литвинчуку і Шваюку фізичною розправою.

Протягом останніх кількох років до грецьких тюрем за перевезення незаконних мігрантів потрапили сотні громадян України. За інформацією Міністерства закордонних справ, зараз у в’язницях по всій Греції перебуває близько 150 українців, засуджених за схожими обвинуваченнями. І деякі їхні вироки сягають більш ніж 600 років. За словами рідних та адвокатів, більшість засуджених вчиняли злочин не свідомо або під примусом.

«Ми опитали низку сімей ув’язнених громадян і довідалися, що українцям справді пропонували законну роботу і хороший заробіток на туристичних яхтах у Туреччині — близько 2-3 тисяч доларів. Якщо вірити рідним ув’язнених, жоден з них не знав, що частиною роботи будуть перевезення нелегалів», – ідеться в матеріалі «Слідства.інфо».


Читайте також:


Залишити коментар: