Італія просить НАТО перерахувати її внесок



За оцінками НАТО, в минулому році Італія направила на військові витрати 1,5% свого ВВП.

- джерело.

Італійська влада має намір просити керівництво НАТО переглянути принцип визначення рамок військового бюджету.

Про це в інтерв’ю Financial Times розповіла міністр оборони Італії і одна з провідних представниць популістської партії «Рух 5 зірок» Елізабетта Трента, передає kommersant. В даний час члени альянсу зобов’язані витрачати на оборону 2% свого ВВП.

Дуже небагато держав роблять це, що неодноразово викликало критику з боку США, які вимагають, щоб всі держави-члени блоку вносили «чесний внесок» в оборону як своєї країни, так і в колективну оборону альянсу.

На думку Тренти, правила НАТО повинні бути змінені таким чином, щоб в 2% потрапляли і витрати на невійськові заходи щодо забезпечення безпеки громадян, таких, наприклад, як витрати на кібербезпеку або забезпечення безпеки ключових об’єктів інфраструктури. «У нас є витрати, які мають відношення до оборони, однак не входять в оборонний бюджет», – зауважила міністр.

За її словами, до витрат на розробки у сфері кібербезпеки і витрат на купівлю танків необхідно відноситися однаково». За оцінками НАТО, в минулому році Італія направила на військові витрати 1,5% свого ВВП, а в списку країн-членів, які витрачають менше всього на оборону, вона займає сьоме місце.

Тим не менш, як зазначила Трента, Італію слід розглядати як одного з найбільших донорів НАТО, враховуючи її військ у миротворчих операціях за кордоном.


Читайте також:


Залишити коментар: