Хворих на COVID без симптомів може бути значно більше



В середньому частка безсимптомних хворих серед протестованих вченими виявилася висока – 56%.

Деякі люди є носіями коронавірусної інфекції без протікання симптомів, ці хворі здатні передавати COVID іншим, пише УП.

- джерело.

Така загадкова передача може пояснити швидке поширення COVID-19 по всьому світу і серйозну проблему, пов’язану із забороною вірусу.

При цьому раніше Всесвітня організація охорони здоров’я повідомляла, що випадки захворювання на коронавірус без симптомів зустрічаються рідко, і симптоми з часом проявляються.

Але деякі дослідження вказують на протилежне.
Вчені проаналізували дев’ять досліджень, в яких зазначено кількість безсимптомних хворих.

У цих роботах діапазон поширення інфекції великий: від 0,76% хворих жителів Ісландії до 36% інфікованих жителів притулку для бездомних в Бостоні.

Але частка безсимптомних хворих серед протестованих незмінно висока: приблизно від 31% до 88%, в середньому 56%.

Через різні обмеження в цих дослідженнях загальне значення для населення, на думку аналітиків, може бути менше і становить близько 40%.

Однак ці дані поки не можна застосувати до всього населення, стверджують автори. Для цього потрібні більш масштабні дослідження.

Але схожі цифри наводить Центр медицини, засновані на доказах, що базуються на кафедрі наук про первинну медико-санітарну допомогу в Університеті Оксфорда: від 5% до 80% людей з позитивним результатом на SARS-CoV-2 можуть не мати симптомів.

Тому автори пропонують збільшувати кількість тестувань, щоб зрозуміти, який вплив хворих на COVID-19 без симптомів на пандемію.
Раніше головний санітарний лікар Віктор Ляшко пояснив, чому не тестують безсимптомних пацієнтів.

За його словами, рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров’я і досвід інших країн, крім Південної Кореї, поки показують, що тестують тільки тих, хто звертається за медичною допомогою і має симптоми.

Він також додав, що це залежить і від навантаження на систему охорони здоров’я.

“Буквально недавно італійські медики в засобах масової інформації просили людей без симптомів не звертатися за тестуванням.

Оскільки лабораторії не встигають працювати і медики не встигають проводити тести тим, хто не має симптомів, але вважає, що може бути інфікованим.

Це більше потрібно для розуміння епідеміологічної ситуації”, – заявляв Ляшко.

Відзначимо, в Україні аналіз на коронавірус проводять людям з його симптомами, які контактують з хворими на COVID, а також громадянам, які повернулися з-за кордону.


Читайте також:


Залишити коментар: