Хто з українців має протипоказання до вакцинації від COVID-19 – МОЗ



Хто з українців має протипоказання до вакцинації від COVID-19 – МОЗ

- джерело.


Медичні протипоказання до вакцинації від COVID-19 мають менш як один відсоток українців. Людям, у яких є медичний відвід і протипоказання для вакцинації, видається відповідна медична довідка, яка свідчить, що цим пацієнтам не можна робити щеплення. Це оцінює сімейний лікар.
Про це в інтерв’ю “РБК-Україна” сказав головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.
“Не треба плутати деякі поняття. В українському законодавстві є лише один термін – абсолютні медичні протипокази. Це медичні стани, при яких людина не має і не може отримати вакцинацію. Це доволі невеликий відсоток – це менше одного відсотка людей. Більша кількість людей вважає, що має якісь медичні протипокази. Але під час консультації у свого лікаря їх переконують, що той стан, який у них є, не є медичним протипоказом до вакцинації від коронавірусу”, – пояснив Кузін.
Головний санлікар навів приклад серцево-судинних хвороб і зауважив, що це не протипоказання, а, навпаки, показання для проведення вакцинації. Людина, яка має важкі супутні хвороби, потенційно в тяжчій формі переносить коронавірус.

В українському законодавстві є лише один термін – абсолютні медичні протипокази. Це медичні стани, при яких людина не має і не може отримати вакцинацію. Це доволі невеликий відсоток – це менше одного відсотка людей.

Перелік абсолютних медичних протипоказів є затвердженим, але від людини до людини він буде відрізнятися, і це буде оцінюватися сімейним лікарем, зазначив він. Назвати якісь універсальні протипокази неможливо, тому що вони доволі сильно залежать від стану кожної конкретної людини. Загальні ж протипокази, нагадав Кузін, до кожної вакцини зазначені в інструкції.

Що відомо

  • Вакцинація від інфекції убезпечує від тяжкого перебігу захворювання та смерті від COVID-19. Проте, в Україні лише 11,8% населення вакцинувалися від коронавірусу. Це втричі менше від загальної частки вакцинованих від COVID-19 у світі.
  • За останній тиждень кількість нових випадків зараження COVID-19 перевищила 6,7 тисячі хворих на добу, 23 вересня вся країна перейшла у “жовту зону” карантину. У МОЗ наголошують, що у шпиталі переважно потрапляють невакциновані пацієнти. Їхня частка становить близько 98% госпіталізацій.


Читайте також:


Залишити коментар: