Греція у вогні: пожежа на північ від Афін вийшла з-під контролю, людей евакуюють на узбережжя



Нищівна стихія дісталась і до столиці Греції – міста Афіни. Уже палає його передмістя.

Пише - джерело.

Щоліта Грецію охоплюють лісові пожежі, проте цьогоріч вогонь – найсильніший за останні кількадесят років.

Про те, чи вдається пожежним контролювати загоряння та чому зараз пожежі такі руйнівні – розповіли в ефірі “Сніданку з 1+1” 6 серпня.

Ще одна пекельна точка на мапі світу. Грецію охопили масштабні пожежі. Почалося все з лісових загорянь. Першим запалав остров Пелопоннес, біля міста Патри. Місцева влада була змушена евакуювати чотири села поблизу, а також перекрити майже трикілометровий міст Ріо-Антіріо, що з’єднує півострів і материкову частину Греції.

У першу добу загоряння стали масовими – пожежні виявили близько шістдесяти точок у всій країні. Нищівна стихія дісталась і до столиці Греції – міста Афіни. Уже палає його передмістя. Пожежа відрізала столицю від півдня і півночі країни, адже непроїзною стала велика автомагістраль поблизу Афін. Також вогонь охопив і грецькі острови, зокрема туристичний Родос.

Основна причина масових пожеж в країні – аномальна спека, якої Греція не знала майже 35 років. У деяких регіонах температура вдень сягає позначки 45 градусів. І хоч лісові пожежі в Греції спалахують щороку, екологи кажуть, що через глобальне потепління ситуація ставатиме дедалі гіршою. Заступник міністра у справах захисту громадян Греції Нікос Хардаліас повідомив: лише за липень в країні через спеку сталось понад півтори тисячі пожеж. Він додав – найскладніше ще попереду.

За словами журналістки Софії Мисаковець, яка перебуває в Афінах, напередодні ввечері вогонь наблизився до житлових будинків та промислових об’єктів. Через спеціальну лінію”112″ всіх повідомили про необхідність евакуювання. Наразі евакуйовано три райони.

Також зранку попередили, що існує ризик відключення електроживлення.

“В країні існує велика допомога від влади. Та існують великі волонтерські компанії, які самі шукають склади. Приїздять, наприклад, вантажівки з супермаркетів. Привозять воду, їжу. Хто може – приносить ліки. Люди дуже допомагають один одному в таких ситуаціях. На щастя, наразі жертв немає”, – зазначила вона.

Тим часом жителі двох грецьких містечок – Вотонас і Марафон – на північ від Афін отримали наказ вирушити до узбережжя о 5 годині ранку в п’ятницю, оскільки лісові пожежі вийшли з-під контролю, пише Ekathimerini..

Пожежна служба повідомила, що основний осередок вогню розділився на кілька фронтів, що поширюються в різних напрямках. Пожежна служба також готується до сильних вітрів, прогнозованих в Аттиці і решті Греції.

Дані станом на ранок п’ятниці показують, що десятки будинків були зруйновані або пошкоджені, а заступник мера Афіднеса Гіоргос Достіс сказав, що в результаті пожежі була випалена територія площею від 4500 до 5000 гектарів.

Однак загиблих не було, і було госпіталізовано всього кілька десятків людей, в основному пожежних, які отримали легкі опіки, а також жителів, постраждалих від отруєння димом.

Раніше цього тижня були евакуйовані тисячі в північних передмістях Афін.


Читайте також:


Залишити коментар: