Готував масштабний теракт: на Черкащині зловили хіміка-шпигуна з Росії



У місті Умань Черкаської області правоохоронці затримали громадянина Росії Леоніда Харитонова, який готував вибухівку для підриву місцевого військового летовища.

- джерело.

Затриманий – вчений-хімік із Санкт-Петербурга, який приїхав в Україну близько трьох років тому. Він одружився на українці Вікторії Панченко та отримав вид на проживання, повідомляється в сюжеті ТСН.

Як відзначили журналісти, росіянин готував диверсію, яка за масштабами могла б зрівнятися з вибухами на військових складах в Ічні, Балаклії та Калинівці.

Правоохоронці зацікавилися чоловіком після сімейної сварки, коли Харитонов кинувся на дружину із сокирою в руках. Про інцидент поліції розповіла сама жінка.

Як виявилося, причиною їхнього конфлікту стало те, що росіянин не знайшов вдома свій довідник по хімії.

Незабаром до розслідування залучили контррозвідку, в будинку Харитонова встановили приховані камери.

Це дозволило зібрати необхідну доказову базу. Так, чоловік виготовляв небезпечну вибухову речовину, кодовими словами передавав інформацію по телефону з російським номером і обговорював деталі диверсії.

Також правоохоронці зафіксували наступну розмову чоловіка: “Падло гі*нисте… Тільки ти повернешся, воно тобі ніж у спину… Ось такі вони тварюки. Вони всі такі. Всі, всі. Всі без виключення, сто відсотків. Сто і нуль-ноль-нуль. Вони всі с*ки. Ось стоїш у черзі, а за тобою дідок стоїть, ф*шист недобитий, білявий такий, ну, чисто, к*раталь!”

У результаті шпигуна затримали, а в будинку провели обшук. У громадянина РФ вилучено вибухонебезпечну речовину, яка знаходилася в звичайних на вигляд сигаретах на місці фільтра.

Речовина була значно небезпечнішою за тротил, хоча і була виготовлена хіміком у домашніх умовах. Сигарети, як з’ясували українські правоохоронці, служили тільки детонатором для ще більш потужної вибухівки.

Також під матратцем він зберігав 490 тисяч російських рублів, а після скоєння запланованого теракту хотів полетіти в Гонконг.

Журналісти додали, що спробували купити в звичайних супермаркетах необхідні для виготовлення смертельної вибухонебезпечної речовини компоненти.

Усі вони знаходяться у відкритому доступі. На придбання трьох основних пішло 139, 220 і 28 гривень.

Відзначимо, 8 серпня СБУ повідомляла, що в Черкаській області був затриманий громадянин Російської Федерації, який готував диверсію на стратегічному об’єкті ЗСУ.


Читайте також:


Залишити коментар: