Дослідники встановили зв’язок між заняттями спортом і вакцинацією



Фізичні вправи здатні підвищити імунну відповідь.

Пише - джерело.

Дослідники з Університету штату Айова в США встановили зв’язок між заняттями спортом і вакцинацією від COVID-19 або грипу. Вони стверджують, що 90-хвилинна тренування збільшує кількість антитіл в крові через чотири тижні після процедури.

Вчені проаналізували дані кількох досліджень, в яких брало участь в цілому більше мільйона чоловік. В результаті було встановлено, що регулярні тренування знижують ризик інфекційних захворювань. Це дало привід для нової роботи-аналізу зв’язку між ефективністю вакцинації і тренуваннями.

Дослідники запросили здорових добровольців, яким запропонували одну з трьох вакцин: від сезонного грипу, атипової пневмонії H1N1 і COVID-19. Потім добровольців розділили на три групи: учасники першої після вакцинації не займалися спортом, другої і третьої — через півгодини після ін’єкції вирушили відповідно на 45 – і 90-хвилинне тренування. Також у всіх учасників дослідження взяли аналізи крові до вакцинації, через два і через чотири тижні після процедури, щоб оцінити рівні антитіл.

У групі добровольців, які виконали півторагодинне тренування, середній рівень антитіл через чотири тижні після вакцинації виявився найбільш високим. А різниці між результатами учасників двох інших груп практично не було.

Експерименти на мишах показали схожі результати. А в інших дослідженнях було встановлено, що досить довгі тренування підвищують кількість альфа-інтерферону (IFN-α). Цей імунний білок лежить в основі одного з механізмів формування імунної відповіді.

Вчені відзначили, що продовжать роботу, щоб визначити оптимальну тривалість тренування після вакцинації. Кілька недавніх досліджень також показали, що регулярні тренування допомагають організму знищувати ракові клітини, підвищують кількість білків, що запобігають запалення і попереджають погіршення когнітивних функцій.


Читайте також:


Залишити коментар: