Для випускників вишів можуть запровадити іспит, який є аналогом ЗНО, – Гришина



Українці мають недовіру до дипломів українських вишів. Тому у 2022 році планують провести іспит на одному з рівнів бакалавра чи магістра, який перевірить знання студентів-випускників.

Пише - джерело.

Депутатка Юлія Гришина, що для випускників українських вишів деяких спеціальностей запровадять єдиний державний кваліфікаційний іспит (ЄДКІ), який є аналогом ЗНО.

Вона наголосила, що зазвичай випускники ЗВО по закінченню навчання складають екзамени у своєму ж навчальному закладі. І їх екзаменують викладачі, які їх навчали.

“Це створює підґрунтя для необ’єктивної оцінки, а інколи й корупції, адже не кожен викладач має волю об’єктивно оцінити результати своєї роботи”, – зазначила Гришина.

Водночас для школярів, за її словами, систему “чесних екзаменів” вже запроваджено у формі ЗНО.

Аналогом для випускників вишів має стати єдиний державний кваліфікаційний іспит (ЄДКІ). Це стандартизована форма контролю результатів навчання, визначених стандартом фахової передвищої або вищої освіти,
– заявила Юлія Гришина.

Депутатка зазначила, що подібна система вже успішно працює для студентів-медиків і має назву КРОК.

Згідно з законодавством, ЄДКІ може проводитися у формі ЗНО або в іншій формі та передбачати використання різних видів тестових та ситуаційних завдань, укладених відповідно до програми кваліфікаційного іспиту.

Завдання ЄДКІ розроблені відповідно до затверджених програм, за якими навчаються студенти, і складені у вигляді тестів, де студент має вибрати одну правильну відповідь. Усього тестових завдань 100, тривалість тесту – 2 години.

До слова, восени цього року заплановано апробацію ЄДКІ за спеціальностями “Право”, “Міжнародне право”, “Публічне управління та адміністрування” та “Авіаційний транспорт”.


Читайте також:


Залишити коментар: