“Дівчинка цілувала хрест, могильні вінки і говорила з мертвими мамою і татом”: у страшній ДТП загинула уся родина



У селі Великі Гаї, що під Тернополем, водій автомобіля збив подружжя, яке їхало на мотоциклі додому. Через ДТП четверо дітей стали сиротами, наймолодшій з яких лише 5 років.

- джерело.

Про це пише te.20minut.ua.

У СІМ’Ї ЗАЛИШИЛОСЬ СИРОТАМИ 4 ДІТЕЙ.

Від удару тіла повідкидало на 35 метрів – Водій «Ланоса» перевищив швидкість, мої батьки, – 42-річна Марія та 47-річний Костянтин Кеді, загинули на місці, – розповів Сашко, син загиблих.

– Вони отримали тілесні ушкодження, несумісні з життям. Судмедексперт казав у морзі: навіть якби швидка стояла на місці – врятувати обох не змогли б. Тіла повідкидало на 35-37 м, більшість цієї відстані вони котились асфальтом. І в тата, і в мами вся середина порвана, таз, кістки переламані. Хоча ззовні тільки лікті були зідраними і кров носом йшла.

Сашко – найстарший з дітей родини. Зараз йому 26. Леоніду – 21, Валентині 16, наймолодшій, Ілонці, коли загинули батьки, було всього чотири рочки. Як і донці Сашка. Про смерть обох батьків Сашко дізнався від брата Леоніда. Тому повідомив товариш-односелець. Той був у компанії сестрички Валентини, у якої тоді був мамин телефон. Саме на нього подзвонили тієї ночі поліцейські…

– Правоохоронці на місці знайшли тільки один телефон – батьків, шукали номер когось з найближчих родичів, аби повідомити про трагедію, – розповів син загиблих. – Побачили абонента «Кохана». Набрали. Слухавку взяла моя сестричка Валя. Коли почули юний голос, вирішили, що помилились. Але повідомили, що сталась ДТП з потерпілими. Шукають родичів. Валя відпочивала з друзями, у руках – мамин телефон. Коли мала зайшлась сльозами, телефон забрав її товариш. Набрав номер, з якого їй телефонували. Хлопцеві розповіли, що загинули двоє людей. Той набрав номер Леоніда, молодший з братів перетелефонував до старшого…

Того дня у Товстолузі святкували день села, святковий концерт, програма, на свято зібрались і люди з навколишніх сіл, – пригадує Сашко. – Брат вже був вдома, сестричка ще гуляла. Брат подзвонив мені, що тато з мамою потрапили в ДТП. Розбились. Спочатку спросоння не міг зрозуміти, що він говорить. Не міг повірити… Батьки загинули, зіткнувшись з «Ланосом», власником якого є родич загиблих

За 2 хвилини Сашко вже був одягненим і вискочив на поріг. Тесть відібрав в нього ключі від авто, аби не пускати хлопця в такому стані за кермо. Заїхали за бабусею і братом. По дорозі зустріли Валю – дівчинка сиділа навшпиньки і гірко плакала. Рвалася їхати з братами на місце, де загинули батьки. Але її відправили додому.

– Коли приїхали на місце ДТП – побачив мотоцикл в рові… Побіг до батьків – до мами, тата, – Сашко, згадуючи події тієї ночі, плакав.

– Скільки провів біля тіл – навіть не пригадаю. Потім все як у сні – шукав власника «Ланоса». З’ясувалось, це наш далекий родич. Підбіг до поліцейської машини – він вже там сидів. Я хотів подивитись в очі тому, хто забрав життя моїх батьків. Тоді дізнався, що не він був за кермом.

Як з’ясувалось, компанія гуляла-випивала. Потім видзвонили Павла К., аби сів за кермо. Той погодився, приїхав. Невдовзі сталась фатальна ДТП. Потім була підготовка до поховання двох найрідніших людей. Наймолодшій Ілонці вирішили не казати про смерть батьків. І не вести на похорон, хоча нарікань з боку «радників» було чимало. Дитину до себе забрала теща Сашка, яка вже сиділа з онучкою-одноліткою, Сашковою донькою.

–  Уже поховали батьків, привезли її на цвинтар, розказали все. На це дивитись було неможливо – вона цілувала вінки, хрест. «Мамуся, татко, я вам квіточки принесла», поклавши букет на могилу, малеча обіймала хрест, – все, що у неї залишилось від найдорожчих людей.

ВПАВ НА КОЛІНА І ПРОСИВ ПРОБАЧЕННЯ…

З водієм «Деу Ланос» Павлом вперше побачились в суді. Тоді він впав на коліна і просив пробачення. На засіданнях мовчав, за нього говорили адвокати. – Його мама на суді казала – мій син не п’є, – пригадує Сашко. Ці дані, що в момент ДТП Павло був тверезим, підтвердила й експертиза.

– Не п’є, а біди наробив… Ліпше би вдома сидів. До дітей загиблих приїжджали мама і бабуся Павла. Просили пробачення за сина, запевняли, що він вину визнав. Просили «не садити» його і запевняли, що готові допомагати, мовляв, куском хліба поможемо. – Ми кусок хліба й самі маємо. Ви забрали годувальників і батьків в 4 дітей, – обурюється Сашко. – Зараз нічого не сплачують. Ми їм казали – матеріальне відшкодування має бути однією сумою. Нам відповіли – ми таких грошей не маємо. Пропонували як відкупні, виходить, дуже смішну суму. Ми не готові були на їхні умови. Тоді вони для свого сина найняли ще другого адвоката. Значить, на це гроші є?

Павлові в момент ДТП було 19. Він вже 11 місяців перебуває під вартою. Минулого тижня йому продовжили запобіжний захід, щоправда, призначили заставу. Родичі загиблих бояться, що таким чином він може вийти на волю та утекти за кордон. Що здав паспорт – це не перепона. Мовляв, гроші вирішують усе. Опікунство над молодшими узяла бабуся.

Валя вчиться на кухаря-бармена. Леонід, аби заробити копійку для родини, намагався поїхати в Польщу на заробітки. Однак, через карантин його завернули. Зараз тут працює. Найтяжче – з молодшою, Ілонкою. Щойно є можливість, проситься на цвинтар до батьків. Носить їм квіти і розмовляє, немов з живими. Питає, як у них справи і чи не скучають за нею, братиками і сестричкою.

– Серед ночі прокинеться, плаче, розказує, що мені мама наснилась, – поділився брат Сашко. – Йде до бабусі спати в ліжко. Ми бачимо, що вона стала іншою. Криве слово – одразу в плач, сльози. Навіть бабцю кілька разів називала мамою і ніби сама виправдовувалась – ти ж тепер моя мама?

ЩО ГОВОРИТЬ АДВОКАТ ОБВИНУВАЧЕНОГО?

Як повідомила прессекретар Тернопільського міськрайсуду Марія Мельник, до суду ще в жовтні 2019 року надійшов обвинувальний акт, в його межах обирали міру запобіжного заходу обвинуваченому – тримання під вартою. 24 липня суддя ухвалив клопотання прокурора  про продовження дії запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Рішення суду – до 20 вересня Павло К. перебуватиме під вартою з правом внесення застави 168 тис. 160 грн.

Як повідомила речниця прокуратури Леся Гурецька, на цю ухвалу міськрайсуду готується апеляційна скарга.

Ніхто ані за кордон, ані від слідства не тікатиме – це, зрештою, не в інтересах його підзахисного, запевнив один з адвокатів Павла Віктор Карчевський. Мало того – слідство назвало обох водіїв винуватцями ДТП, адже порушили обоє, наголошує адвокат. Крім того, у крові загиблого водія експерти знайшли 0,4 проміле алкоголю – це легкий ступінь сп’яніння, одна, водій все ж перебував за кермом напідпитку.

– Павло визнає вину, він все розуміє і усвідомлює, повірте, – каже Віктор Карчевський. – Ми шукаємо всі можливі шляхи, аби дійти згоди з потерпілими.  Поки що вони на контакт не йдуть. Запевняю вас – ніхто не намагається уникати відповідальності. Але хлопця вже майже рік тримають під вартою за скоєння неумисного злочину. І утримують в Чортківському СІЗО – в установі з найсуворішим режимом утримання. Безальтернативне позбавлення волі зараз призначають за умисні найтяжчі злочини – вбивства, розбої… ДТП – це неумисний злочин. Ніхто не хотів, аби таке трапилось. Порушили обоє водіїв Ще на етапі слідства було встановлено: Павло в момент ДТП був тверезим, з місця події не тікав, викликав поліцію, швидку. У Костянтина – 0, 4 проміле алкоголю у крові. Водій скутера повертав з крайнього правого положення ліворуч, тобто, прямо порушує норму  п.10.1 Правил дорожнього руху.   – Наслідок – двоє людей загинули.

Але слідство довело, що винні обоє водіїв – це є зазначено в обвинувальному актові, – запевнив Віктор Карчевський. – Тільки один залишився живим, інший загинув. Виходить, що поки тільки Павло мусить відповідати за наслідки – іншого водія немає серед живих. Павло вже 11 місяців в СІЗО, хоча не визнаний судом винним у ДТП. Водій батька не має, проживав з бабцею і дідусем – мама на заробітках, намагається погасити ці наслідки, каже адвокат. – Потерпілі напряму грошей отримувати не хочуть. Ми неодноразово говорили, переконували, що мама назбирає певну суму, частинами відшкодуємо все, – каже Віктор Карчевський.

– Ви зрозумійте – вони не мають звідки взяти 60 тис доларів – ця сума зазначена в офіційному позові, який вони заявили. Пропонували платити частинами – ні. Або давайте всю суму або… Де та мама має взяти? Так, не заперечуємо, біда сталась. Але ми намагаємось примиритись з потерпілими і  відшкодувати все.

Водій мотоцикла порушив правила і перед поворотом наліво не переконався в безпечності маневру – справа щодо цього виділена в окреме провадження, у якому триває розслідування. Рішення ще не прийняте, запевнив начальник відділу розслідування злочинів у сфері транспорту СУ ГУНП в області Богдан Шуляр. Тобто у скоєнні ДТП зі смертельними наслідками винуваті обидва водії. Однак тільки Павло з них двох зможе понести покарання і відповісти за це у суді.


Читайте також:


Залишити коментар: