Де дешевші продукти, в Польщі чи Україні? Студенти порівняли



Студенти на власному прикладі показали, де дешевше харчуватися.

- джерело.

Журналісти порівняли ціни в українських магазинах та продуктови крамницях Варшави, – пише pedpresa.ua

Де дешевше харчуватися в Україні чи Польщі?

Навколо доходів і витрат українців постійно точаться дискусії. Одні кажуть, що в Європі легше жити, бо зарплати там вищі. А інші переконують, що зовсім не дешевше, адже і ціни там на порядок вищі.



Молочна продукція

Вершкове масло коштує майже стільки ж, як в Україні – 45-55 гривень. А ось молоко вже дешевше купити у наших сусідів. Якщо перевсти на гривні, то в Польщі його продають за 15-20 грн Ціна в Україні на одну групу товарів дуже різниться. Наприклад, 200-грамова пачка вершкового масла у Києві коштує від 25 до 100 гривень. Молоко ми купуємо десь за гривень 30. На масло витрачаємо приблизно таку ж суму.

Наприклад, 250 грамів кисломолочного сиру у нас можна придбати за 30 гривень, у Варшаві – від 18 грн. За м’ясо українці платять більше, а от овочі і крупи обходяться дорожче полякам. В останні два роки українські агрохолдинги нарощують експорт птиці до Євросоюзу. Логічно, що у нас вона має коштувати дешевше, адже до Польщі ще треба товар довезти. Тож наші кореспондентки потайки увімкнули камери у телефонах та пішли у польський та український супермаркети.

Так, журналістці обійшлась тушка курки та десяток яєць в варшавському магазині за 97 гривень разом Курятина в Україні коштує чомусь дорожче на 17%. А от яйця, навпаки, дешевші – майже вдвічі. За куряче філе та десяток яєць у київському супермаркеті віддали 82 гривні. Як бачимо, різниця на деякі групи товарів не сильно відрізняється. Втім, якщо порівняти доходи, то стає все на свої місця. За статистикою, українська родина з середніми доходами витрачає на харчування щомісяця 53% своїх доходів.

А от у Польщі ця сума вдвічі менша. “Наш рівень доходів дозволяє нам купувати продуктів на 150 злотих на двох, що приблизно дорівнює 1100 гривням”, – запевняє польський студент Артем. Українська родина у складі двох осіб, наприклад, витрачає близько 5 тисяч гривень на місяць. “Вдовох ми витрачаємо близько 1000-1200 гривень на тиждень. Загалом заходимо в магазин і дивимося, що по акції, – говорить українська студентка Ася. А все тому, що середня заробітна плата у Польщі – 750 євро, в Україні – 250.


Читайте також:


Залишити коментар: