Covid-19: краще перехворіти чи вакцинуватися (дослідження)



Зважаючи на заповненість лікарень та силу імунної відповіді людини, перехворіти Covid-19 замість вакцинації − не найкраще рішення.

- джерело.

Важко передбачити, хто без наслідків переживе інфекцію, вважає Дженніфер Гоммерман, імунологиня з Університету Торонто, пише The New York Times.

“Ми знаємо, яку вводимо дозу, і знаємо, що ця доза ефективна для вироблення імунної відповіді”, − зазначає Гоммерман.

За її словами, основна перевага вакцинації в тому, що та передбачувана та безпечна. Вакцини від деяких патогенів, таких як пневмококові бактерії, забезпечують кращий імунітет, ніж природна інфекція. Попередні дані свідчать про те, що вакцини проти Covid-19 можуть потрапляти в цю категорію. У добровольців, які отримали щеплення Moderna, у крові було більше антитіл, ніж у людей, які були хворі на Covid-19.

Ті, хто перехворіли Covid-19, мають імунітет принаймні 6 місяців. А в одному нерецензованому дослідженні йдеться про те, що цей захист може зберігатися протягом багатьох років, запобігаючи серйозному перебігу хвороби, якщо не повторному зараженню. У людей з легким перебігом захворювання імунний захист, який може запобігти повторному інфікуванню, може ослабнути протягом декількох місяців. Різна імунна відповідь від природної інфекції може бути пов’язана з концентрацією вірусу, який потрапив до людини. При вакцинації всі ж отримують однакову дозу.

Експерти також вважають, що вакцинація безпечна і навіть корисна для всіх, хто вже перехворів коронавірусом.


Читайте також:


Залишити коментар: