Чи можна повторно заразитися коронавірусом і як швидко: лікар пояснив нюанси



За словами Євгена Дубровського, антитіла після одужання від коронавірусу тримаються як мінімум 150 діб. 

- джерело.

Антитіла після одужання від коронавірусу зберігаються довго, та люди масово не хворіють повторно. Ті, хто одужують, демонструють, як імунна система здатна впоратись з COVID-19. І цей імунний захист залишається, щоб попередити повторне зараження коронавірусом.

Про це повідомив лікар-інфекціоніст Київської міської клінічної лікарні №4 Євген Дубровський у своєму офіційному дослідженні.

Лікар наголошує, що переважна більшість, мало не 99,9%, демонструє потужний та нормальний імунітет після коронавірусного захворювання.

“Звідки така впевненість? По-перше, клінічна практика. Приймаючи сотні хворих, на повторне зараження натрапляємо дуже рідко. Це казуістичні, суперечливі та недостатньо вивчені випадки. І вони, я повторююсь, дуже рідкісні. Це не правило, не закономірність, а вийняток. Можливо, у таких пацієнтів є глибинні дефекти імунної системи. Можливо, особливості потужної неспецифічної відповіді на вірусні інфекції сприяють недостатності формування клітин пам’яті. А можливо, це і недоліки лабораторної діагностики. Як би там не було, такі пацієнти рідкісні. Переважна більшість, мало не 99,9% демонструє потужний та нормальний імунітет після коронавірусного захворювання. Це видно по сформованим антитілам. І це друга, обґрунтована та підтверджена впевненість, чому ми не будемо одразу хворіти повторно”, – пояснив інфекціоніст.

Дубровський підкреслює, що антитіла є, і вони тримаються досить довго: як мінімум, 150 діб. Він додав, щоб це довести, витрачено багато часу та сил. Але дослідження успішне та показове. Подальші спостереження покажуть, наскільки ще довго здатні залишатись гуморальні імунні клітини.

“Так, я прекрасно знаю, що в контексті COVID гуморальні антитіла не є головними для захисту. Адже вся увага наразі прикута до потужного клітинного імунітету, так званих Т-клітин. Їх дослідити в наших умовах практично нереально. Такі дослідження надзвичайно вартісні та не робляться в звичайних лабораторіях. Але якщо людина вже перехворіла на COVID-19, і в неї сформувались антитіла – клітинна ланка точно спрацювала і все з імунітетом в порядку”, – пояснив лікар.

Дубровський закликає не панікувати, не накручувати себе та не вигадувати нісенітниці там, де їх немає.

“Імунітет працює, справляється з COVID-19 та захищає нас. От наскільки довго, це питання. Але точно більше, ніж песимістичні два місяці”, – підсумував він.

 


Читайте також:


Залишити коментар: