Чому США вигідне завершення війни в Україні?



Це питання буде одним з головних на зустрічі президента США Дональда Трампа з російським лідером Володимиром Путіним. Адже війна на Донбасі може в перспективі перерости в глобальний конфлікт. Таку думку висловив екс-глава Служби зовнішньої розвідки Микола Маломуж. Пише apostrophe.ua.

- джерело.

Як зазначає видання, незважаючи на агресію Росії, Захід все одно рахується з Москвою і веде з нею переговори. І недавнє врегулювання конфлікту між США і Північною Кореєю також не минуло без участі Росії, впевнений генерал.

«Була проведена велика робота, і Росія була одним з факторів цієї роботи. З Москвою будуть рахуватися і нам потрібно це визнати. Але світ намагається сформулювати новий порядок денний і поставити Росію в певні рамки, вийти на нові домовленості. Спочатку вони можуть бути неофіційними, а вже потім стати офіційними. Колись Гельсінські угоди так визначили стратегію світу. Сьогодні цей механізм відпрацьовують, і протягом року ми вийдемо на глобальні домовленості.

Переговори тривають в форматі ЄС-США-Канада-Індія-Бразилія-Кі ай-Японія-Австралія-Росія. Вони стосуються як нової моделі глобальної безпеки, так і локальних питань типу України, Сирії, Ірану та ін. Це потужний міжнародний формат, який змушує Росію йти на системні поступки – вихід з Донбасу, відновлення суверенітету України над цими територіями, відновлення їх за допомогою міжнародних інвестицій. Це те, що зараз на порядку денному, тому контакт Трампа і Путіна також буде присвячений визначенню, з одного боку, актуальних сьогодні гострих проблем (Північна Корея, Іран, Сирія, Україна, глобальні загрози)», – пояснив Маломуж.

Крім того, Трамп повинен розуміти, що Україна є важливим моментом в нинішній геополітиці, і її проблеми з Росією можуть перерости в серйозну біду для Заходу, підкреслив генерал.

«Україна, де йде війна, – це гаряча точка світу, яка може бути детонатором світових проблем: протистояння Росії і НАТО, глобальної війни, включаючи ядерну, тому проблему України на світовому рівні треба зняти. Думаю, Трамп торкнеться і це питання, тому що ми обговорювали дорожню карту по Україні та з керівництвом США, європейських країн. Думаю, це буде черговий, але важливий етап переговорів», – додав він.

А, експерти Atlantic Council дали прогноз, що Крим Путину Трамп не віддасть. Вони впевнені, що в разі якщо американський президент спробує зробити «неправильні кроки», то це сильно позначиться на відносинах з союзниками в Європі і навіть своїми соратниками.

Нагадаємо, сьогодні у Гельсінкі триває зустріч глав держав США та Росії.


Читайте також:


Залишити коментар: