Чому Порошенко хоче зірвати другий тур і як не дати йому це зробити: пояснення



Другий тур виборів президента України-2019 опинився під загрозою зриву через недоукомплектацію дільничих виборчих комісій (ДВК). 15 квітня – останній день, коли мають бути утворені дільничі комісії.

- джерело.


В чому суть проблеми?

У першому турі кожен з 39 кандидатів міг зареєструвати свого представника на комісії. У другому турі лише Петро Порошенко і Володимир Зеленський мають порівну подати кандидатури на дільниці.

До речі, на території Україні кількість дільниць складає близько 30 тисяч. Кількість членів ДВК для великих дільниць – 16 осіб (8 від кожного кандидата), для середніх – 14 осіб (по 7 від кожного), для малих – 12 (по 6 від кандидата). В цілому по Україні Порошенко і Зеленський мають подати по 200 тисяч чоловік для роботи на дільницях.

Однак виявилось, що людей катастрофічно не вистчає. При чому брак представників у ДВК є саме зі сторони Петра Порошенка. Наприклад, у Чернігівській області в цілому не вистачає 1800 чоловік для роботи на дільницях, у Дніпрі більше – 400. Серйозний недобір працівників від Порошенка є також у Житомирській, Одеській, Луганській, Закарпатській, Кіровоградській областях та у Києві.

Якщо кількість поданих від кандидатів кандидатур на членів ДВК є меншою від встановленої законом, відповідна окружна виборча комісія (ОВК) має доукомплектувати самостійно необхідну кількість на підставі пропозицій членів окружної комісії, що насправді малореально у нинішніх умовах. Доукомплектувати склади комісій можна за рахунок бюджетників тих установ, де розташовується дільниця. Але, в ОВК зазначають, що це все одно непросто, навіть незважаючи на те, що ця робота оплачується.

Якщо ДВК не матимуть кворуму, то взагалі можуть не відкритись, що зірве виборчий процес. Такий сценарій цілком реальний насьогодні.

Чому ж Петро Порошенко саботує створення ДВК?

Є дві причини.

По-перше, чинний президент просто шкодує грошей. Справа в тому, що на кожній дільниці 4 працівники мають отримувати орієнтовно по 4000 грн від держави, а решті платять самі кандидати. У Порошенка в першому турі люди у більшості випадків нічого не отримували, хоча платню у штабі БПП їм обіцяли. Відтак тепер ніхто не хоче мати справу з Гарантом.

По-друге, Петро Порошенко хоче зірвати вибори. Він усвідомлює, що його шанси у другому турі примарні і просто саботує роботу виборчих комісій.

Рішення проблеми

Ситуацію може врятувати команда кандидата Зеленського та ЦВК. Вони можуть своїми силами доукомплектувати комісії.

У штабі Володимира Зеленського вже звернулись до українців з проханням допомогти провести вибори президента і не дати Порошенку зірвати процес волевиявлення громадян, закріпленого в Конституції.

“Якщо ви хочете приєднатися і врятувати ситуацію, зателефонуйте в ОВК за місцем проживання і запитайте, чи потрібна допомога. Список ОВК:

https://www.cvk.gov.ua/pls/vp2019/wp055_npt001f01=720.html”, – йдеться у повідомленні Зе!Команди.


Читайте також:


Залишити коментар: