Через коронавірус діти можуть масово хворіти у 2021-2022 роках: лікарка назвала причину



З початком навчального року захворюваність почне різко підвищуватися, відбудеться масовий потік ГРВІ та інших сезонних захворювань, каже лікарка.

- джерело.

Через коронавірус багато дітей були тривалий час ізольовані, останній рік навчалися дистанційно. Вони не контактували активно один з одним, тому фактично півтора року не зустрічалися з простими вірусами, тож їхній імунітет ослаблений. Зараз же розпочалося традиційне навчання у школах і це може призвести до сплеску захворюваності, зокрема, на грип і ГРВІ.

Про це розповіла “Фактам” педіатриня з Києва, керівниця мережі дитячих клінік Ганна Горбань.

“Існує таке поняття, як набір первинного імунітету. Після багатьох перенесених інфекцій антитіла зберігаються довічно. Але є й інші інфекції, з якими ми зустрічаємося регулярно: парагрип, риновірус, аденовірус. Після них формується не тривалий імунітет, а той, що триває кілька років. І якщо дитина довгий час не зустрічається з тим чи іншим вірусом, то може з легкістю захворіти знову”, – пояснює лікарка.

Ганна Горбань розповідає, що після хвороби у дитини з’являються захисні антитіла, але після кількох місяців їх рівень знижується. Утім, коли дитина знову зустрінеться з цим вірусом, то перехворіє набагато легше.

Педіатриня каже, що через тривалу ізоляцію багато дітей активно не контактували один з одним, і майже півтора року не зустрічалися з простими вірусами. Через що антитіла у дітей втратились, або ж дуже знизились у той час, як збудники захворювань нікуди не зникли.

“Ці збудники все одно є в популяції, просто їм потрібен ґрунт, щоб швидко розгулятися. А антитіла у дітей втрачені, їх небагато, адже імунітет природним шляхом знизився — циркуляції вірусів не було, і робота імунної системи гальмувалася”, – пояснює фахівчиня.

Тому з початком навчального року може початись спалах сезонних захворюваннь, каже лікарка.

“Ми очікуємо, що в майбутньому сезоні відбудеться масовий потік ГРВІ. З початком навчального року захворюваність почне різко підвищуватися. “Піднімуть голову” звичайні респіраторні віруси, які частіше мають сезонний характер і лише в окремих дітей призводять до ускладнень”, – сказала Ганна Горбань.


Читайте також:


Залишити коментар: