Через глобальне потепління в Італії катастрофічно скоротився врожай оливок



Через найгірший за останні 25 років врожай країні, вірогідно, доведеться почати навіть імпортувати оливки.

- джерело.

Надзвичайні погодні явища стали головним чинником катастрофічної втрати врожаю оливок в Італії. Скорочення кількості плодів на 57% спричинили навіть протести у Римі, пише theguardian.com.

Повідомляється, що оливкові дерева в Середземномор’ї постраждали через нищівні погодні явища, які співпадають з передбаченнями щодо наслідків кліматичних змін: нерегулярні опади, заморозки на початку весни, сильні пориви вітру і посухи влітку.

За словами професора Рікардо Валентіні, директора Європейсько-Середземноморського центру з кліматичних змін, існують чіткі закономірності в спостереженнях, які вказують, що такі погодні екстремальні явища стали головним чинником скорочення продуктивності у вирощенні продуктів харчування в світі.

«Мороз у Середземномор’ї — це аномалія для нас. У будь-якому випадку ці крайнощі важливі і були передбачені сценаріями кліматичних змін», — зазначив науковець.

Кілька звітів міжурядової панелі ООН з кліматичних змін (IPCC) говорили про те, що погодні екстремуми — це головний наслідок кліматичних змін.

«Ми знаємо, що таких явищ і аномалій буде більше у майбутньому. Проблема спостерігається не лише в Італії. Єврокомісія прогнозує, що в 2018-2019 роках врожаї оливок обваляться й в інших країнах. В Португалії вони скоротяться на 20%, у Греції — на 42%. А джерела в промислових колах допускають, що реальні цифри можуть виявитися навіть гіршими», — наголосив Рікардо Валентіні.


Читайте також:


Залишити коментар: