Будуть наслідки: США наважилися на сильний удар по союзниках “Газпрому”



США таємно розробляють санкції проти європейських компаній, які беруть участь у будівництві російського газопроводу в обхід України “Північний потік-2”.

- джерело.

Як ідеться у матеріалі газети Handelsblatt, джерела в уряді Німеччини заявили, що нову ініціативу щодо введення обмежень розробляє Держдепартамент США.

Зазначається, що йдеться про дві компанії: швейцарську Allseas та італійську Saipem. Друга уже закінчила свою роботу, і санкції проти неї не чинитимуть жодного впливу на хід будівництва.

“Allseas, навпаки, є основним підрядником під час прокладання труб по морському дну, тому обмеження проти неї будуть загрожувати як фірмі, так і для проекту загалом”, — йдеться у статті.

Основним прихильником введення нових санкцій називається посол США в Німеччині Річард Гренель.

Він уже неодноразово попереджав німецькі компанії, які беруть участь у будівництві “Північного потоку-2”, про небезпеку обмежень.

Уряд Німеччини ставиться до погроз Вашингтона “з великою стурбованістю”, зазначають автори статті.

Міністерство закордонних справ веде постійний діалог із адміністрацією президента США Дональда Трампа і наполягає, що трубопровід підвищить енергетичну безпеку Європи. Згідно з планами, “Північний потік-2” повинен бути введений в експлуатацію у кінці 2019 року.

Водночас Німеччина наполягає, що її вихід з проекту не призведе до його зупинки, але послабить спроможність Берліна наполягати на продовженні транзиту газу через Україну.

Деякі німецькі консерватори закликали переглянути проект після того, як Росія захопила три українські кораблі та їхні екіпажі біля берегів Криму.

Маас заявив, що Росія буде наполягати на будівництві трубопроводу, навіть якщо німецькі фірми вийдуть з проекту. “Він усе одно буде побудований, але ніхто не буде пропагувати альтернативу транзиту газу через Україну. Саме тому ми вважаємо важливим залишатися втягнутими політично”, – сказав він.

Німеччина називає “Північний потік-2” суто економічним проектом, однак США, Україна та низка країн Східної Європи, а також Данія, виступають проти нього, вважаючи, що це геополітичний проект Росії – постачати газ на Захід напряму в обхід України та інших держав у Східній Європі.


Читайте також:


Залишити коментар: