Більше ніякого “бюджету” у ВНЗ? У Зеленського “підкладуть свиню” абітурієнтам: “Ми не можемо”



Новосад заявила, що держзамовлення у виші – це радянський рудимент

- джерело.

29-річна Ганна Новосад, міністерка освіти і науки розповіла, що держзамовлення у виші – це радянський рудимент. Про це вона заявила на відкритті науково-популярної ініціативи “Наукові пікніки”.

“Ми хочемо, щоб кошти йшли в найкращі університети. Державне замовлення – це той рудимент, який нам залишився після радянської планової економіки”, – сказала Новосад.
У міністерстві кажуть, що просто нереально спланувати, яку кількість економістів, юристів чи менеджерів Україні потрібно буде через 5 чи 6 років.

За її словами, весь об’єм коштів, які є, варто спрямувати на кращі університети за певними критеріями. Один з них – працевлаштування випускників.
Окрім цього, за її словами, потрібно переглянути систему оплати праці викладачів вишів. Найкращі викладачі мають отримувати кращу заробітну плату.

“Зараз ми живемо за принципами зрівнялівки, є тарифна сітка, низка актів, за якими вираховують заробітну плату викладача, відносно кількості студентів, що не дає викладачу можливості відраховувати або ставити негативні оцінки неуспішним студентам”, – сказала Новосад.

У міністерстві планують, щоб університети були автономними щодо винагородження своїх викладачів. Також будуть інші критерії, з якими буде розподілятися фінансування серед вишів, додала вона.


Читайте також:


Залишити коментар: