Без свідомості бився в конвульсіях: білорус розповів, як автозак таранив мітингувальників в Мінську



З’явилися нові подробиці того, як білоруські правоохоронці жорстоко поводилися з мітингувальниками на протестах.

- джерело.

Про це виданню Tut.by розповів хлопець, який був учасником протесту.

“Автозак без сигналів і попереджень в’їхав у натовп зі спини”, – розповів мінчанин Микита Маліков, фітнес-тренер. На його очах автомобіль силовиків проривався через протестуючих 9 серпня біля стели.

Микиті пощастило, адже автозак зачепив його дотично, але він бачив чоловіків, які постраждали від наїзду і їх відвезли на швидкій. Однак в МВС Білорусі і ГУВС Мінміськвиконкому ДТП за участю автозаку не підтверджують.

Нагадаємо, про наїзд автозака на протестуючих біля проспекту Переможців в Мінську стало відомо ближче до півночі 9 серпня. Очевидці повідомили, що автозак їхав проспектом Машерова з боку вулиці Заславської у напрямку до проспекту Переможців. Саме НП сталася метрів за двісті від перехрестя Переможців і Машерова. Водій спецавтомобіля збив кількох людей, що стояли на проїжджій частині, не зупинився і поїхав далі. Момент події зафіксовано на відеокамеру.

“Було дуже багато людей. Найстрашніше, що вони зробили – вийшли на проїжджу частину. Але зброї, коктейлів Молотова ні в кого не було. Розмови про те, що там були п’яні, наркомани і проплачені – це все брехня. З усієї багатотисячної юрби я помітив людини чотири, які були злегка напідпитку”, – згадує Микита.

Хлопець розповів, що люди прийшли через те, що їхні голоси на виборах президента не були почуті, а виборчкоми “намалювали якусь “капелюх” на дільницях”. За словами Микити, люди не були налаштовані агресивно, вони нікого не атакували, просто стояли в зчепленні і кричали силовикам зі щитами: “Міліція з народом” і “Опусти щити”.

“Спершу міліції було небагато, чоловік 80. І якби люди хотіли їх атакувати, то це був би питання одного натиску: людей було дуже багато. Потім до силовиків початок під’їжджати підкріплення і по людям почали стріляти гумовими кулями, підривати шашки. Щоб захиститися від пострілів, народ почав стягувати на проїжджу частину сміттєві баки. Людям ніхто не говорив, щоб вони розходилися, силовики просто почали стріляти. Але з боку народу нічого не було такого, щоб до них застосовувалися такі заходи. Автозак під’їхав до протестуючих зі спини, коли вони стояли обличчям до стели, навпаки силовиків зі щитами”, – розповів очевидець.

За словами Микити, спецавтомобіль спершу трохи пригальмував, а потім газанул і поїхав на людей. При цьому він ніяких попереджувальних сигналів не подавав.

“Коли автозак під’їхав, до нього почали підходити люди з піднятими руками. Після цього водій різко натиснув на газ, поїхав вперед і збив людей. Один чоловік схопився руками за грати на кузові авто. Вважаю, він зробив це, щоб не потрапити під колеса” , – розповідає він.

За припущеннями Микити, автозак збив трьох людей, які не встигли відскочити, але сам він чітко пам’ятає тільки двох: худого чоловіка в джинсах, який зачепився за кабіну автомобіля, і повного сивого чоловіка в шортах, якому розтрощило ногу.

“Той, який зачепився за кабіну, потім впав. Я бачив, що він був без свідомості і бився в конвульсіях. Той, якому розтрощило ногу, був у свідомості, але знаходився в шоці. Люди відразу відтягли їх в сторону, потім приїхала швидка” , – згадує Микита.

Варто відзначити, що наступного дня, 10 серпня, тодішній голова МОЗ Володимир Каранік повідомив Держагентству, що 35-річний мінчанин, раніше судимий за хуліганство, намагався на ходу застрибнути на один з спецавтомобілів МВС. Спроба виявилася невдалою, чоловік зірвався. Він був доставлений в лікарню швидкої медичної допомоги. Діагноз чоловіка станом, коли його привезла швидка: закрита ЧМТ легкого ступеня тяжкості, струс головного мозку, забій нижньої губи, алкогольне сп’яніння – згідно з аналізом, рівень алкоголю в крові становив 2,31 проміле. Стан пацієнта медики оцінили як задовільний, ніяких побоювань воно не викликало.


Читайте також:


Залишити коментар: