Без сну і щастя. Як соцмережі впливають на дітей



Підлітки страждають від кібербулінга, нездорового режиму і тривожності. Але не варто забороняти їм зависати в смартфонах – краще допомогти сформувати корисні звички.

- джерело.

Вчені протягом трьох років досліджували вплив соціальних мереж на психічне здоров’я підлітків. Була створена репрезентативна група з понад 12 тисяч школярів тринадцяти років.

Значна непряма шкода

Соцмережі – невід’ємна частина життя більшості сучасних підлітків. Але багато хто вважає, що тривале проведення часу в них згубно впливає на підростаючий організм дитини, а особливо на її психіку.

Вчені інституту дитячого здоров’я Університетського коледжу Лондона і медичного інституту Імперського коледжу Лондона провели глобальне дослідження, результати якого були опубліковані в журналі The Lancet Child & Adolescent Health.

Дослідження почалося, коли учасники були в дев’ятому класі. Фахівці збирали дані про їх спосіб життя, активність у соцмережах і здоров’я. Таким чином, їм вдалося вивчити, який вплив соцмережі надають на стан дітей.

Перш за все, вчені відзначили, що прямої шкоди від соцмереж для здоров’я і світовідчуття у підлітків немає. У той же час, є значний непрямий вплив, такий як дефіцит здорового сну і активного заняття спортом.

Як не впасти в депресію і стати щасливішими

Так, тих підлітків, які перевіряли соцмережі від трьох разів на день, чекали подібні прояви. Крім того, зростає ризик стати жертвою Кібербулінгу – навмисного цькування в інтернеті. Відзначено, що дівчатка за статистикою частіше схильні до його впливу.

Протягом експерименту (з 2013 по 2015 рік) учасникам було 13-16 років. За цей період підлітки стали набагато частіше відвідувати соцмережі. Якщо ж у 2013 році менше половини з них заходили в соцмережі по кілька разів на день, то до 2015 року їх кількість зросла до 70 відсотків.

Серед хлопців кількість активних користувачів зросла з 43 відсотків до 69 відсотків, а серед дівчаток – з 51 відсотка до 75 відсотків. Найбільш відвідуваними виявилися соцмережі Facebook, Instagram, Twitter і Snapchat, а серед месенджерів лідирував WhatsApp.

Таким чином, дослідження оприлюднили три основних згубних фактори для психічного та фізичного здоров’я підлітків: Кібербулінгу, порушення сну і зниження фізичної активності.

Ці наслідки відзначаються і у хлопчиків, і у дівчаток, проте у жіночої статі рівень психологічного стресу вищий удвічі. Дівчата відчувають себе менш щасливими і страждають від нападів тривожності.

Вчені припустили, що це можна пояснити тим, що дівчатка більш активно користуються соцмережами через свою більшу емоційну сприйнятливість, ніж у хлопчиків в їх же віці.

У дівчаток помітили спочатку вищий відносно хлопців рівень тривожності, до того ж, як було зазначено раніше, вони частіше стають жертвами Кібербулінгу.

Кожен п’ятий помирає через харчування: що потрібно їсти

Вчені також дали рекомендації батькам: “Необхідно бути в курсі соціального оточення своїх дітей, як онлайн, так і в реальному світі.

Дослідники закликають не забороняти сидіти в соціальних мережах, а стимулювати їх нормально спати і займатися фізичними вправами.

Варто пояснити дитині, що після 22:00 не варто дивитися в екран смартфона, оскільки синій спектр світла вбиває гормон мелатонін, який сприяє здоровому сну і молодості організму.

Також, варто частіше спілкуватися з друзями і гуляти на вулиці в реальному житті, а не в смартфоні, адже ці фактори дуже важливі для нормального психічного здоров’я та світовідчуття.

А якщо дотримуватися цих правил, тоді не доведеться переживати про негативний вплив соцмереж.

 


Читайте також:


Залишити коментар: