Новий вид шахрайства: Злочинці зламують SIM-карти українців заради грошей з кредитки



В Україні з’явилися постраждалі від нової шахрайської схеми. Зловмисники дублюють SIM-карту мобільного телефону і виводять гроші з кредитки. Нещодавно кіберполіції викрила банду, яка таким чином обкрадала банківські рахунки українців.

- джерело.

Журналісти зустрілися з однією з жертв такої схеми.

Киянка Марина ховає обличчя від камер, оскільки до цих пір налякана. Її обдурив сусід, який зняв з картки Марини понад 3 000 гривень.

“Сусід зробив мій номер собі на телефон, абсолютно ідентичний моєму номеру. Йому приходили повідомлення з підтвердженням про оплату послуги чи товару через інтернет. І з моєї картки списувалися гроші”, – каже потерпіла.

Деталі злочину Марина дізналася вже у відділенні поліції, коли злодія викрили. Схема шахрайства полягає в тому, щоб вивідати дані банківської картки, і отримати доступ до номера мобільного, який прив’язаний до кредитці. Для цього достатньо знати три останніх операцій по телефону.

“Шахрай може на вашу карту закинути три рази по десять гривень і сказати: ось, на моє” симке “приходило по десять гривень. Може три рази вам зателефонувати і сказати – ось саме з цих номерів були дзвінки”, – розповів новин “Сьогодні” директор Української міжбанківської асоціації членів платіжних систем Олександр Карпов.

Тільки в столиці за останні два місяці так обдурили близько 20 осіб, говорять в Асоціації платіжних систем. І радять, як захиститися від шахраїв.

“Щоб запобігти перехоплення SIM-карти, вам потрібно зробити ксерокопії документів, прийти до оператора і сказати:” Я хочу, щоб ці дані зберігалися у вас “, – пояснює Карпов.

Можна також прив’язати номер телефону до паспорту або ідентифікаційним кодом. Така форма обслуговування – контрактна – не дозволить без відома власника номера вчиняти будь-які ніяких маніпуляції.

Також не слід надмірно “світити” в соціальних мережах і сам номер, який використовується для банкінгу. А міняти карти, які дають можливість відкривати доступ до рахунків, з міркувань безпеки слід мінімум три рази на рік.


Читайте також:


Залишити коментар: