У селі Хорохорин на Волині пекінську капусту садять гектарами. Робота біля цього овоча тут триває увесь рік. Приміром, тепер селянам вистачає роботи в овочесховищах, що побудовані майже біля кожної хати, пише газета “Експрес”. “Восени капуста найдешевша.
А через місяць-два ціна зростає, — розповідає Анатолій Мельничук, староста Хорохоринської сільради. — Тому той, хто хоче більше заробити, зводить овочесховище, дехто з холодильним устаткуванням, яке коштує приблизно 10 тисяч доларів. Але за рік-два воно окуповується”.
У Хорохорині висаджують скоростиглу пекінську капусту нідерландської селекції. На кожні 10 сотих городу за насіння треба викласти не менше, ніж півтисячі гривень. Ще 150 гривень на таку площу коштують спеціальні касети, куди насіння висівають у липні. Зі середини жовтня починають капусту зрізати. За весь вегетаційний період овоч потрібно обробити від шкідників не менш як три рази. Тож на біопрепарати треба витратити ще 100 гривень на кожні 10 сотих.
Кожну головку замотують у харчову плівку — такі вимоги ставлять заготівельники. Відтак на кожну сотню головок капусти не менше, ніж декілька десятків гривень йде на упакування. Технологію догляду за “пекінкою” підприємливі хорохоринці перейняли в Польщі, куди свого часу їздили на заробітки. Тепер самі запрошують на роботу селян із сусідніх сіл. Платять 18 — 30 гривень за годину. Робочий день таких сезонних робітників триває 6 — 8 годин.
“Пекінська капуста любить воду, — каже мешканка села Надія Червінська. — Як рік посушливий, то маємо втрати. Та цьогоріч дощів восени вистачало, капуста росла добре. Тому нинішнього сезону ми у виграші. З гектара землі врожай — від 800 кілограмів до тонни. Осінні оптові ціни на цю продукцію зазвичай невисокі — від 2,50 до 3 гривень за кілограм.
Взимку і ранньою весною, буває, ціна зростає у декілька разів. І цього року так. Тому вигідніше її притримати в овочесховищі. Тим паче, що в піст на неї попит. Нині вона в супермаркетах по 14 гривень. Якщо хтось хоче здати оптом ще дорожче, їде на ринки до великих міст”.