“Володя із Китаю”: українка відверто розповіла про заміжжя в Китаї


Світлана сміється і говорить: ” Якби свого часу мені хтось сказав, що я одружуся з китайцем і замешкаю в Китаї, нізащо б не повірила”, –  пише “ТeNews”.

Якщо «язик до Києва доведе», то в її випадку танці — аж до Китаю! Саме так і сталося із уродженкою Кременця Світланою.

- джерело.

Світлана Дзюма – талановита танцюристка, учасниця ансамблів Тернопільської обласної філармонії «Надзбручанка» та «Веселі галичани», чотири роки тому поїхавши за контрактом працювати до Піднебесної, навіть не думала, що саме там знайде свою долю, зaкoхaєтьcя, одружиться і залишиться жити. Проте саме так і сталося!

“Якби свого часу мені хтось сказав, що я одружуся з китайцем і замешкаю в Китаї, нізащо б не повірила. А нині навіть уже не уявляю, що могло б бути інакше. Тут нaрoдuвся наш синочок Майк, нині ми знову очікуємо на появу малечі. За чотири роки я вже адаптувалася до спочатку цілком незвичних і подекуди шoкyючuх місцевих реалій. Більше того, підмітила, що Китай і Західна Україна багато у чому схожі: і сімейними традиціями, і менталітетом, і навіть любов’ю до вареників!”, – розповідає Світлана.

Світлана ще з дитинтва захоплювалася танцями. А після школи вступила до Кременецького обласного гуманітарно-педагогічного інституту на відділення музичного виховання. Батько у неї музикант, тож він і схиляв дівчину до музики. Але перемогли все одно танці.

По закінченні навчання Світана пішла працювати в академічний ансамбль танцю «Надзбручанка», згодом — в академічний ансамбль народної музики «Веселі галичани».

“А вже перший закордонний «дебют» — два роки танцювала в Кореї, в найбільшому в Сеулі парку розваг. Нове і незвичне було майже все: і країна, і мова, і кухня, і навіть танці, проте все було просто фантастично! Коли закінчився термін дії мого контракту, я повернулася в Україну і стала чекати, коли його продовжать. Пригадую, що Корея мені настільки сподобалася, що я навіть подумувала, аби залишитися там. Але доля вирішила по-іншому: поки я чекала на новий контракт, мені запропонували попрацювати у Китаї, також у театрі танцю. Я подумала — а чому би й ні, і поїхала”, – розповідає жінка.

Світлана полетіла в Китай на півроку. Але, коли, пропрацювала два місяці, то познайомилася із майбутнім чоловіком.

А історія знайомства була цікавою.

“Річ у тім, що ще перед від’їздом до Китаю ми з колежанками ворoжuли на Андрія і мені постійно випадало ім’я Володимир. Де ж я, думаю, в Китаї того Володю знайду? І тут знайомиться зі мною місцевий хлопець і каже, що він Володимир! Згодом, звісно, виявилося, що це жарт і Гуо Чі Чан (так звали його насправді) почув це ім’я в фільмі, побаченому напередодні, проте все одно збіг майже містичний. А коли ми вирішили обвінчатися, чоловік прийняв християнство і при хрещенні отримав ім’я Володимир!”, – зізнається Світлана.

Їхні стосунки розвивалися дуже стрімко, адже чоловік підкорив її справжньою щирою турботою.

“Скажімо, в Китаї, вітаючись, не запитують, як справи, а перш за все питають: «Ти не голодний?». У них вважають — якщо ти ситий, отже, в тебе все добре. Якщо ж голодний — то я тебе нагодую. Я, не знаючи цього, спершу довго не розуміла, чому Чан весь час намагається мене пригостити чимось смачненьким. Бувало, що він приходив зранку до нас у кімнату, яку ми знімали ще з шістьма танцюристками, і тихцем ставив на стіл пригощання для нас усіх.

Це не награно, китайські чоловіки завжди дуже турбуються про свою другу «половинку». Тож по закінченню контракту я полетіла в Україну, зібрала усі необхідні для одруження документи і знову полетіла у Китай назустріч своїй долі”, – говорить жінка.

Їхнє весілля було з дотриманням усіх давніх китайських традицій. Тож воно було дуже яскраве та колоритне.

“Ми були у традиційному червоному вбранні. Чоловік їхав на коні, мене ж несли у спеціальному паланкіні. А саме весілля разом із святковим обідом тривало кілька годин: у Китаї ніхто не влаштовує гучних гулянок до ранку. І це не лише весільна ознака, так святкують усі китайські свята: наїлися, погралися, поспівали караоке і розійшлися,” – зізнається Світлана.

Проте родина в Китаї — це святе, адже для них головне не робота, не гроші, а діти, дружина, батьки. А ще в Китаї дуже ціняться сімейні зв’язки і кажуть: ти одружуєшся не з чоловіком, а з його родиною.

Тому, молодята в Китаї зазвичай живуть з батьками, ми ж вирішили по-своєму. Нaрoдuвшu дитину, китаянкам простіше піти на роботу, а дитину залишити дідусям-бабусям.

“Мене усі сусіди перепитували, чи мені не складно бути удома самій з дитиною. А ще пригадую, коли я народжувала синочка, до мене у палату навіть телевізійники брати інтерв’ю приїжджали — я була перша іноземка, що народжувала у цій клініці”, – зізнається Світлана.

Їхній синочок виховується не лише в китайських, а й в українських традиціях. Тому їхня сім’я святкує і китайські свята, і українські. А Майк вчить відразу три мови: китайську, українську та англійську. Вдома Світлана з чоловіком, зазвичай, спілкується англійською, але при цьому вона завзято вчить китайську. Вона зізнається, що китайська – мова цікава, але й складна, а ситуацію ускладнюють ще й ціла купа діалектів, — у кожній провінції свій.

Батьки чоловіка — селяни. Вони дуже багато працюють, так само, як і у нас. У їхній провінції (живуть вони на сходi Китаю, в містечку Вейфан) немає рисових полів, тому тут вирощують пшеницю, кукурудзу, цибуля, батат, арахіс.

Харчуються китайці невибагливо, зате із несамовитою пунктуальністю. Якщо у них обід о 12-ій, то в цей час на вулицях міста ви нікого не зустрінете — усі вдома, обідають.

“Українська і китайська кухні дуже різні, проте нас єднають вареники. Їх у них теж ліплять, хоча і начинки дещо відрізняються. До слова, нещодавно ми під час закупів у супермаркеті застали конкурс з ліплення вареників, і я несподівано для них усіх (бо ж іноземка!) перемогла. Вони не знали, що я з варениками була «на ти» ще задовго до того, як стала “китайською невісткою”, – із усмішкою розповідає Світлана.

Проте у меню звичайного китайця є речі, які когось із наших співвітчизників шoкyвaлu б.

“Пригадую, як ми з чоловіком якось поїхали до його батьків у село. Вечір, світить місяць, у садку «співають» цикади – комахи на кшталт наших стрибунців, тільки більші. Чоловік кличе мене на рoмaнтичну прогулянку садком: ми беремо кошики і ліхтарики, збираємо цикади, а тоді смaжuмо їх і ними ж рoмaнтuчно вечеряємо! Зате це дуже смачно! А от коли чоловік уперше приїхав зі мною до Кременця, його теж чекали незабутні гастрономічні відкриття! Китайці звикли їсти багато свіжих овочів та зелені, а де їх знайдеш узимку? На щастя, чоловіку смакує український борщ, а я звикла до китайської кухні.”

Читайте також: “НЕ ПРАВДА, ЩО СВЕКРУХА-ІТАЛІЙКА – ЦЕ ЖAХЛUВO”: УКРАЇНКА РОЗПОВІЛА ПРО ЖИТТЯ ПІСЛЯ ВЕСІЛЛЯ В ІТАЛІЇ

Хоча рівень життя у Китаї вищий, ніж в Україні, але тут є своя специфіка: пенсії отримують лише держслужбовці, а ще дуже дорога освіта і медицина, багато коштує житло. Упродовж останніх кількох років Китай здійснив потужний ривок вперед. Навіть у найвіддаленішому селі дороги тут такі, як наші автобани. Чоловік жартує, що якби став президентом України, спершу зробив би тут якісні дороги.

«Китайське» давно перестало бути синонімом неякісного. Нині Китай може дати фори багатьом країнам.

“Коли в Україні ми вибираємося на закупи, найбільше смішить, коли продавці нахвалюють товар: «Беріть, це хороше, не китайське». Мама відразу «руки в боки»: «А що ви маєте проти китайців? В мене зять — китаєць!”, – зізнається жінка.

Читайте також:


Залишити коментар: