4 квітня – Василя теплого: що потрібно зробити в цей день кожній господині, щоб добро в дім прийшло



4 квітня православна церква вшановує пам’ять священномyчeника Василя Анкірського, який жив в 4 столітті.

- джерело.

У народі Василь отримав безліч прізвиськ, і всі вони пов’язані з настанням теплих і сонячних днів. Вже щосили стукає крапель, і люди перш так і говорили: «задoвбав зиму Василь Капельник».

Якщо хтось збирався будувати новий будинок або хлів, або лазню, то потрібно було дивитися, де крапель падає з дахів, і куди стікають струмки. На таких місцях будівель не зводили. Вважалося, що тут — «вторований шлях водиці до глибини земної», і будинок не буде стояти міцно.

На Василя було прийнято воpoжити на сонці. Якщо воно сходить в червоних колах, це обіцяє хороший врожай. Спостерігали і за небом: сині хмари в ньому віщували тепло і дощ. Існували й інші прикмети: наприклад, танення снігу з північної сторони мурашника обіцяло тепле і довге літо.

Господині в цей день пекли калачики, що символізують сонце. Приготувати такі ласощі нескладно і сьогодні. Потрібно взяти 200 г вершкового масла, одне яйце, один жовток, дві ложки дріжджів, дев’ять ложок молока і дві ложки цукру, все змішати і замістити борошном так, щоб тісто не приставало до столу. З цього тіста треба наліпити калачиків, обсипати їх родзинками, покласти на деко і дати піднятися, а після цього — змастити збитим яйцем і запікати.

Народні прикмети на 4 квітня:

Якщо на небі сині хмари – буде теплий дощ

Сніг 4 квітня зійшов, і на цьому місці почала укладатися павутинка – швидше за все, потрібно чекати перешкод у врожаї, він буде небагатим

Сніг на мурашнику зійшов з північної сторони – чекай теплго і довгого літа. Якщо ж сніг 4 квітня розтанув з південної сторони мурашника – прикмета до того, що літо буде прохолодним.

Василь-соняшник краплями великий

Який не гарячий Василь-крапельник, а кафтан скидати рано

Шкypа сходить зі звірів, а сніг — з полів.


Читайте також:


Залишити коментар: