Кума Порошенка розкритикувала закон про мову



Народний депутат від “Блоку Петра Порошенка” Оксана Білозір не задоволена ухваленим у першому читанні законопроектом про мову.

- джерело.

В ефірі одного з телеканалів вона розкритикувала пропозиції про створення інституту уповноваженого з захисту української мови та впровадження мовного сертифікату.

“Чи правильно, що ми формуємо інститут уповноваженого з захисту української мови як державної, до якого українці матимуть право писати скарги? Наприклад, суддя не так висловився, не так обслужили. А якщо суржиком? Розумієте, до чого ми можемо привести країну? Почнемо шукати крайнього, знущатися один над одним, дискредитувати.

А що таке державний сертифікат? Якщо українець виріс в російськомовному середовищі, поїхав в англомовне, закінчив Гарвард і хоче застосувати свій досвід в Україні. Але не може потрапити на посаду держаного службовця, бо їй потрібно здати в якомусь спеціальному закладі іспит і отримати сертифікат про знання мови”, – наголосила Білозір.

4 жовтня Верховна Рада у першому читанні ухвалила законопроект про мову №5670-Д “Про забезпечення функціонування української мови як державної”.

Єдиною державною мовою, за документом, в Україні є українська. Спроби запровадження офіційної багатомовності всупереч Конституції та встановленій конституційній процедурі провокують мовний розкол країни, міжетнічне протистояння та ворожнечу і спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу.

Публічне приниження чи зневажання української мови прирівнюють до наруги над державними символами України і карають за законом. Відповідальність нестимуть і ті, хто перешкоджатиме чи обмежуватиме користування українською.

Документ регулює застосування української в усіх сферах суспільного життя на всій території України. Його дія не поширюється на сферу приватного спілкування та релігійні обряди.


Читайте також:


Залишити коментар: