Медова жуйка, що лікує парадонтоз – такий незвичний винахід належить студентці Прикарпатського національного університету Марті Цап. Сюжет про неї з’явився нещодавно у програмі «Подробиці» на телеканалі «Інтер».
Дівчина вже кілька років досліджує властивості меду. Впродовж усього цього часу вона намагалася знайти ідеальну формулу карамелізації меду, за якої б максимально відкрилися його лікувальні властивості. І ось робота студентки принесла результати.
Віднайдений Мартою Цап карамелізований мед став основою для виготовлення лікувальної жуйки. Крім нього, в її складі ще віск, пилок, перга, прополіс. Загалом, до десятка компонентів, і всі – натуральні. Тому на відміну від звичайних ґумок, цю – можна ще й їсти. Сам процес виготовлення вимагає і неабияких навичок кондитера.
Щоб досягти лікувального ефекту, науковці радять жувати ґумку тричі на день по десять-п’ятнадцять хвилин. За цей час мед проникає в пошкоджені тканини і знищує хвороботворні бактерії.
У майбутньому гумку планують запустити в серійне виробництво.