Атакує нервову систему і головний мозок: до України прийшла страшна хвороба


Україні загрожує атака лістеріозу – небезпечна інфекція, що викликає безліч серйозних захворювань.

- джерело.

За першими симптомами вона схожа на сильне харчове отруєння. Якщо ж вчасно не діагностувати хворобу, страждає центральна нервова система або головний мозок. Для літніх людей зі слабким імунітетом, маленьких дітей та вагітних жінок наслідки можуть бути летальними. В Україні одна людина вже захворіла на лістеріоз, повідомляє ТСН.

Є підозри, що бактерія потрапила з Європи, де вона спричинила смерть десятьох людей. Спалах інфекції виник через заморожену кукурудзу, яку на ринки ЄС постачали з Угорщини. Нині її активно вилучають з продажу в Україні.

Про бактерію лістеріоз Аліна Проценко довідалась з повідомлення, яке їй надіслали з магазину. Менеджери попросили жінку повернути заморожену суміш овочів, яку вона придбала у них. «Просто розморозила на сковорідці. Їла як завжди. Я терміново побігла до аптеки, запивала все ліками. Пила дуже багато води з електролітами, щоб трошки позбутися всього цього», – розповіла пацієнтка.

Заморожена суміш овочів була угорського виробництва. Нещодавно на одному з тамтешніх фермерських господарств у кукурудзі було виявлено бактерію лістеріоз. Саме цей продукт ймовірно й спричинив спалахи лістеріозу в Австрії, Данії, Фінляндії, Швеції та Великій Британії.

«Сам збудник у світі, можна виділити з грунту, кормів. Основним джерелом є тварини, гризуни, коти собаки, свійські тварини. Основний шлях зараження – через різні харчові продукти», – розповіла інфекціоніст Оксана Гудзенко.

Нові випадки захворювання можуть виникати через тривалий інкубаційний період лістеріозу – 70 діб.

Слід зазначити, що лістеріоз небезпечний для вагітних. Ірина втратила дитину під час вагітності. Вона згадує, що перед трагічним випадком у селі в знайомих пила щойно надоєне молоко.

«Я була на роботі. Відчула температуру, ломоту в тілі. Ніби я тягала залізо. Ломило таз, бедра. Дитина була мертвою. Викликали в мене роди», – пригадала жінка.

Щоб не підчепити інфекцію, фахівці радять ретельно готувати продукти до вживання. Найкращий спосіб – термічна обробка. Свіжі овочі та фрукти варто ошпарити окропом.

Читайте також:


Залишити коментар: