В Україні частина продуктів уже дорожча, ніж у Польщі. Наприклад, поляки платять за білий хліб на 30% менше, ніж українці.
А подорожчання пшениці і хліба є своєрідним детонатором: після них йде повальне збільшення цін на інші основні продукти харчування. Передусім зернові котирування відображаються на вартості м’яса. Як розповідає голова ради директорів асоціації “Союз птахівників України” Олександр Бакуменко, в собівартості м’яса птиці корми становлять близько 70%, а це все здебільшого зерно.
“Вартість сої, кукурудзи, фуражного зерна, шроту, комбікормів виросла з минулого року майже вдвічі. У січні-лютому галузь працювала з нульовою рентабельністю, в січні поголів’я курей-несучок зменшилось на 20% – такого не було двадцять років. Закрилося близько 10 яєчних фабрик. Виробництво м’яса птиці, яке до цього показувало впевнене зростання (з курятини Україна входить у десятку найбільших світових експортерів) впало на 5-6%, такого теж не було років двадцять. “Гаврилівські курчата”, які були другим виробником у країні – їх тепер уже практично немає”, – говорить Олександр Бакуменко.