Що зміниться в Польщі з 1 січня 2021 року?



Збільшення мінімальної заробітної плати до 2800 злотих, введення торгового податку, покращення функціонування програм боротьби зі смогом — це частина рішень, які набудуть чинності в новому 2021 році.

- джерело.

Нова зарплата

З нового року, тобто з 1 січня, мінімальна винагорода за працю становитиме 2800 злотих брутто, тобто на 200 злотих більше, ніж у 2020 році.

Нова плата на рахунках за електроенергію

Січень стане першим місяцем, коли на рахунках за електроенергію з’явиться новий пункт. Домогосподарства сплачуватимуть додаткову щомісячну плату в розмірі від 2,30 до 12,87 злотих залежно від споживання енергії, інші отримувачі — майже 94 злотих брутто за кожен МВт-год, “накручений” з 7.00 і до 22.00 год.

Зміни до Закону про державні закупівлі

З першого дня нового року також набудуть чинності нові положення Закону про державні закупівлі, які мають на меті зміцнити позиції підрядників та субпідрядників у процесі закупівель та збільшити зацікавленість польських компаній до участі у державних тендерах.

«Чисте повітря», «Зупиніть смог»

З 1 січня також набуває чинності більшість положень закону про підтримку термомодернізації та реконструкції, які мають вдосконалити роботу двох державних програм боротьби зі смогом: «Czyste powietrze» oraz «Stop Smog».

Прозорі фінансові звіти великих компаній

З 1 січня, відповідно до закону про платіжні сітки, набувають чинності норми, згідно з якими до кінця січня найбільші платники податку на прибуток підприємств з річним доходом, що перевищує 50 млн. євро, повинні подавати фінансові звіти про оплату. Ці звіти будуть загальнодоступними, а це означає, що ви зможете дізнатися, як великі партнери виконують свої зобов’язання, та оцінити ризик вступу в ділові відносини з ними.

ГМО корми, викиди вихлопних газів

З 1 січня в Польщі також розпочнеться відлік щодо використання кормів, які містять ГМО. Відповідно до регламенту, ними можна користуватися ще два роки.

З нового року також застосовуватиметься новий стандарт викидів Euro 6d, що означає, що реєструвати можна лише машини, що викидають CO2 із середнім рівнем не більше 95 г / км.

Офшорна устава щодо виготовлення електроенергії

1 січня змінюються правила експлуатації т. зв. ринком балансу електроенергії. Це технічний ринок, на якому не торгують енергією, а укладаються операції, які перетворюються на збалансування споживання та виробництва електроенергії. Зміни дозволяють активно брати участь новим суб’єктам господарювання на балансуючому ринку.

У свою чергу, в першому кварталі нового року набуває чинності офшорний акт, що гарантує підтримку виробництва електроенергії офшорними вітроелектростанціями.

З 1 квітня 2021 року також діятиме новий електронний тариф, призначений для станцій зарядки електричних автомобілів.


Читайте також:


Залишити коментар: