Жіночі хвороби: що про них варто знати і як контролювати своє здоров’я



Жіночі захворювання можуть виникати незалежно від віку або частоти статевих контактів. Слід регулярно відвідувати лікаря і відкрито говорити з фахівцем про своє здоров’я.

- джерело.

Для багатьох жінок гінекологічні захворювання і досі є забороненою темою. Вони часто соромляться відвідування лікаря, чекають, поки проблема мине сама собою, ігнорують настирливі симптоми. Тим часом болі в нижній частині живота, міжменструальні кровотечі або дискомфорт під час статевого акта можуть вказувати на патології, які негативно впливають не тільки на фертильність, але і на здоров’я загалом. Пам’ятайте, що так звані жіночі захворювання можуть виникати незалежно від віку, кількості сексуальних партнерів і способу життя. Не лінуйтеся спостерігати за змінами в вашому тілі і не нехтуйте відвідинами лікаря.

Найбільш часті жіночі гінекологічні захворювання
Вагінальні бактеріальні інфекції
Сверблячка в інтимній зоні, виділення з піхви і неприємний запах — одні з найпоширеніших симптомів, що турбують жінок. Бактеріальні інфекції можуть бути наслідком порушення мікрофлори піхви, недотримання правил гігієни, але частіше основні причини — захворювання, що передаються статевим шляхом.

За статистикою, венеричні захворювання є одними з найбільш поширених інфекцій піхви. За оцінками ВООЗ, щорічно реєструється близько 170 мільйонів випадків трихомоніазу, 89 мільйонів випадків хламідіозу і 62 мільйони випадків гонореї. І хоча симптоми, які вказують на хворобу, що передається статевим шляхом, можуть бентежити, до них не можна ставитися легковажно. Без лікування вони можуть викликати дуже серйозні ускладнення, наприклад, безпліддя.

Ендометріоз
На думку фахівців, ендометріоз слід розглядати як хронічне захворювання, що вимагає довічного лікування. Це патологія, яка представляє собою розростання слизової оболонки матки за межами порожнини цього органа (найчастіше в порожнині очеревини, яєчників і маткових труб). На тлі чого розвиваються запальні процеси і спайки.

Симптомами захворювання є сильний біль, зазвичай під час менструації, статевого акта або сечовипускання, а також безпліддя. Близько половини всіх пацієнток з ендометріозом лікуються від безпліддя, а половина безплідних жінок страждає ендометріозом.

Хвороба може набувати різних форм, тому діагностувати захворювання, ґрунтуючись винятково на клінічних симптомах, дуже складно. Для постановки діагнозу потрібно поглиблена діагностика, і найчастіше це лапароскопія. Дослідження дозволяє провести ретельну оцінку органів малого таза, оцінити прохідність маткових труб і локалізацію ендометріозу.

Синдром полікістозних яєчників (СПКЯ)
СПКЯ — захворювання ендокринного характеру, що впливає на роботу репродуктивної системи. Було виявлено, що майже 15% жінок репродуктивного віку страждають від цієї патології. СПКЯ характеризується порушеннями менструального циклу, аномальним оволосінням, шкірними проблемами і часто надмірною масою тіла.

Захворювання характеризується підвищеним виробленням андрогенів (чоловічих гормонів, зокрема тестостерону) і розвитком так званих неовуляторних циклів. З цієї причини синдром дуже часто супроводжується безпліддям і труднощами в зачатті дитини.

СПКЯ вимагає коректного і правильного лікування, оскільки синдром провокує підвищений ризик розвитку супутніх захворювань і віддалених наслідків для здоров’я. У жінок з СПКЯ частіше розвиваються рак ендометрію, цукровий діабет II типу, підвищений артеріальний тиск, серцево-судинні захворювання.

Міома матки
Міоми — різновид доброякісних пухлин, що розвиваються в стінці матки. Вони можуть з’являтися поодинці, але зазвичай їх кілька або навіть більше. Часто, а правильніше, практично завжди, міоми матки виявляються випадково під час проведення  гінекологічного УЗД.

Звичайними симптомами захворювання є біль і дискомфорт в області таза, рясні або тривалі місячні або проблеми з фертильністю. Також нерідко жінки з міомами скаржаться на дискомфорт під час статевого акта і навіть хворобливість.

Слід зазначити, що приблизно 0,3% уражень матки, які під час УЗД розглядаються як міоми, є саркомами — рідкісними злоякісними новоутвореннями, які також походять з гладких м’язів матки. Тому будь-які подібні зміни в матці вимагають диференціальної діагностики та відповідного лікування.

Як контролювати своє здоров’я?
Кожна жінка хоче, щоб її здоров’я було під контролем. Однак це не завжди так просто — ми, на жаль, мало впливаємо на цей аспект нашого життя. Щоб якомога довше зберігати міцне здоров’я, не можна забувати про регулярні профілактичні огляди. Основні аналізи, які повинна проходити кожна жінка, особливо старша 50 років, включають гінекологічне обстеження, УЗД репродуктивних органів, цитологію, мамографію грудей, дослідження крові та сечі. зазначені вище аналізи.


Читайте також:


Залишити коментар: